Home Vijesti Napravite domaću prihranu od kvasca za bujno cvjetanje i lijepo lišće

Napravite domaću prihranu od kvasca za bujno cvjetanje i lijepo lišće

0

​Bilo koje saksijsko cvijeće povremeno treba prihranjivati, naročito u vegetativnom periodu i periodu cvjetanja.

Izazvati povećani rast i cvjetanje i najbeznadežnije biljke, pomoći će vam obični kvasac.
Prihrana biljaka sa kvascem pozitivno utiče na njihovu ljepotu. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utiču na rast i razvoj biljke.
Za bujnije listove
Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina (biljni hormoni za rast i razvoj) i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj. dijeljenja ćelija i tako tijesta narastu.
Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.
Hormoni koji se nalaze u kvascu djeluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše.
Cijela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mjesečno.
Koliko često treba prihranjivati biljku
Preporučuje se u ljetnjim mjesecima svake nedjelje, a preko zime dva puta mjesečno. Važno je da vremenski razmak između dvije prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.
Način pripreme
Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafenih kašika šećera i 5 l mlake vode. (Na 10 g kvasca ide 1 kafena kašika šećera i 1 l vode). Sve to pomiješati i ostaviti da odmori dva do tri sata.
Poslije opet promiješati i rastvor je spreman za zalivanje.
Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje.
Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cvijeće.
Adblock test (Why?)