Home Vijesti Ne treba se previše nadati ukidanju akciza na gorivo

Ne treba se previše nadati ukidanju akciza na gorivo

0

Vozači u BiH ne treba previše da se nadaju kada je riječ o ukidanju akciza na gorivo, a koje se mjesecima unazad najavljuje.

Naime, vlast je prošle sedmice predstavila budžet za narednu godinu, u kojem se jasno vidi kako nemaju u planu da se odreknu prihoda po tom osnovu.

Naprotiv, Vlada Republike Srpske računa kako će po osnovu prihoda koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, među kojima su i akcize, dobiti 177,5 miliona više nego u ovoj godini.

Tačnije, do kraja ove godine u budžet Republike Srpske bi se po osnovu indirektnih poreza trebalo sliti 1,73 milijarde maraka.

Nacrtom budžeta za 2023. godinu, plan je da ta cifra bude 1,9 milijardi maraka ili više od deset odsto nego ove godine.

U obrazloženju svog prijedloga, Vlada ni jednom jedinom riječju ne spominje ukidanje akciza i pad prihoda po tom osnovu.

“Predviđa se da će u 2023. godini doći do značajnog rasta prihoda od indirektnih poreza koji će pripasti Budžetu RS zbog nastavka trenda rasta cijena, a takođe očekuje se i rast krajnje potrošnje u Republici Srpskoj, što će uticati na rast koeficijenta raspodjele prihoda od indirektnih poreza za Republiku Srpsku”, navodi se u ovom dokumentu.

Podsjećamo, vladajući SNSD deklarativno nije protiv ukidanja ovog nameta koji u velikoj mjeri utiče na konačnu cijenu goriva, ali poteze koje su njihovi predstavnici povlačili u posljednjih nekoliko mjeseci, ovaj proces su značajno usporili.

Naime, po pitanju ukidanja akciza ostalo je da se usvoji izvještaj zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH, ali je sjednicu otkazao predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović pod izgovorom kako je u toku izborna kampanja te kako je praksa od ranije da se u tom periodu sjednice ne zakazuju.

On je tako lopticu prebacio novom sazivu poslanika koji bi početkom decembra trebao da održi konstitutivnu sjednicu.

Ekonomista Svetlana Cenić ocjenjuje da se sve radi planski, u cilju obmane građana.

“Oni koji su se o svemu usaglasili odlaze jer im je istekao mandat, pa moramo čekati ove novoizabrane da uđu u parlament gdje je pitanje da li će oni to u tom obliku prihvatiti. Kada prođe procedura u parlamentu ide ogroman posao oko usaglašavanja procedure koji će se odvući ko zna do kada”, kazala je ona.

Smatra kako vlast nema namjeru da se odrekne akciza.

“Njima sada treba novac jer su se istrošili za izbore, a to predstavlja značajan prihod. Isto je i sa PDV-om i nultim stopama, od kojih takođe neće biti ništa”, zaključila je Cenićeva.

Inače, procjene su da bi ukidanjem akciza gorivo na benzinskim pumpama bilo jeftinije do 50 feninga.

(Capital/ Ilustracija/ rac.co.ok)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here