Home Vijesti Nehamer: EU nepotpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Nehamer: EU nepotpuna bez zemalja zapadnog Balkana

0

BEČ – Austrijski kancelar Karl Nehamer doputovaće sutra u jednodnevnu posjetu Srbiji, gdje želi da, kako je najavio, prenese stav Austrije da EU neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje zapadnog Balkana.

“Ne smijemo ovaj po Evropu važan region, u našem neposrednom susjedstvu, prepustiti drugim akterima, kao što je Rusija i nećemo dozvoliti destabilizaciju tog regiona. Važno mi je, posebno sada s obzirom na rat u Ukrajini, da posjetim zapadni Balkan. Kao susjed regiona imamo najveći interes za stabilnošću Srbije i njenim dobrim ekonomskim razvojem”, naglasio je Nehamer u pisanoj izjavi za Tanjug uoči posjete Srbiji.
On je podsjetio da je Austrija najvažniji trgovinski partner Srbije i da je u toj zemlji više od 400 austrijskih preduzeća omogućilo 22.000 radnih mjesta.
“U Srbiji ću, dakle, naglasiti da će EU biti potpuna tek kada države zapadnog Balkana budu pristupile. Austrija je bila i ostala zagovornik zapadnog Balkana u EU”, poručio je Nehamer.
Austrijski kancelar će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.
Poslije Beograda, on će otputovati u posjetu Sarajevu.
U BiH on će se, u petak, sastati s predsjedavajućim Savjetu ministara BiH Zoranom Tegeltijom, Predsjedništvom BiH, kao i s Kristijanom Šmitom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom.
U poslijepodnevnim časovima on putuje u Prištinu, gdje će razgovarati s predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.
Takođe, obići će i austrijski kontingent KFOR-a, koji broji 274 vojnika.
Kako je najavljeno u Beču, glavne teme razgovora biće evropska perspektiva, aktuelna pitanja, kao što su rat u Ukrajini i zajednička borba protiv ilegalne migracije.
Nehamer je na mjestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva posjeta Srbiji na toj dužnosti.
On je ranije boravio u Srbiji, dok je bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova Austrije, i tada je posebno pohvalio saradnju dvije zemlje.
Adblock test (Why?)