Home Vijesti Netanijahu: Izrael će ostati snažna demokratija

Netanijahu: Izrael će ostati snažna demokratija

0

TEL AVIV – Premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je danas da će njegova zemlja ostati “snažna demokratija”, uprkos planiranoj reformi pravosuđa.

“Jedno vam garantujem. Na kraju ovog procesa, Izrael koji je bio i jeste demokratija, ostaće snažna demokratija”, izjavio je Netanijahu za “CNN”.
On je dodao da su demonstracije koje traju već nedjeljama znak čvrstine javne debate.
Izraelski premijer je tokom intervjua nagovijestio da bi možda mogao da odustane od jedne od najkontroverznijih izmjena zakona o pravosuđu, koja se odnosi na davanje ovlašćenja parlamentu da poništava odluke Vrhovnog suda.
“Ne možemo da pomjerimo klatno sa jedne strane, odnosno sudske vlasti, na drugu, gdje biste u suštini imali situaciju u kojoj parlament prostom većinom nadglasava odluke Vrhovnog suda”, rekao je Netanijahu.
On je poručio da je Izrael izbačen iz ravnoteže.
“Veliki je izazov vratiti zemlju u ravnotežu koju prihvata većina demokratija”, rekao je premijer Izraela.
Desetine hiljada demonstranata u subotu su, 17. nedjelju zaredom, protestovale širom Izraela protiv vladajuće koalicije premijera Netanijahua.
Pored masovnih demonstracija u Tel Avivu, manji protesti su zabilježeni u nekoliko izraelskih gradova, prenio je “AP”.
Demonstranti od vlade zahtjevaju da potpuno odbaci prijedloge o izmjenama pravosuđa jer navode da se predloženim izmjenama ugrožavaju demokratske vrijednosti Izraela.
Oni tvrde da je Netanijahu u sukobu interesa jer pokušava da preoblikuje pravni sistem države u trenutku kada mu se sudi.
Protesti su počeli početkom godine, a organizatori najavljuju da će biti nastavljeni, uprkos tome što je Netanijahu prošlog mjeseca odložio usvajanje izmjena zakona, dodaje “AP”.
Adblock test (Why?)