Home Vijesti Nezaposlenoj djeci poginulih boraca po 1.000 KM

Nezaposlenoj djeci poginulih boraca po 1.000 KM

0

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o dodjeli jednokratne novačne pomoći nezaposlenoj djeci poginulih boraca od 1.000 KM koja će biti isplaćena u septembru.

Iz Vlade RS saopšteno je i da je donesena odluka o isplati jednokratne novčane pomoći mladima između 16 i 29 godina od 100 KM koja će biti isplaćena od 5. do 25. septembra s tim da će svima oni koji su već dobili ovu pomoć, a radi se više od 130.000 mladih, ta pomoć biti isplaćena po automatizmu.

Vlada je donijela i Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti izvođenja radova u šumarstvu čiji je cilj sprečavanje ozbiljnih poremećaja u obezbjeđivanju potrebne sirovine drvoprerađivačkom sektoru. Tim povodom urađena je kalkulacija koja je pokazala da su troškovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata uvećani za 4,73 KM po metru kubnom u odnosu na ugovorene vrijednosti. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložilo je Vladi da se putem Kompenzacionog fonda obezbijedi nedostajući iznos sredstava za proizvodnju šumskih drvnih sortimenata u 2022. godini. Upravni odbor Kompenzacionog fonda još ranije je obezbjedio 4,1 milion KM za potrebe sufinanisranja proizvodnje.

Ministri u Vladi RS su usvojili i Informaciju o utrošku i efektima dodjeljenih sredstava podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini, pa je tako u prošloj godini odobreno 6,5 miliona KM podsticaja za 188 privrednih subjekata. Putem dodjele podsticaja podržani su projekti privrednih subjekata ukupne vrijednosti 60,8 miliona KM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme.

Najznačajniji efekti dodjele podsticaja su povećanje zaposlenih radnika za 5,82 odsto ili za 1.077 radnika, rast ukupnog prihoda za 28,18 odsto, rast prihoda od prodaje učinaka za 28,29 odsto, te rast prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 35,17 odsto.

Vlada je donijela i Odluku o osnivanju Javne ustanove Zavod za socijalnu zaštitu RS, kojom su utvrđeni i djelokrug i način rada, organi upravljanja i rukovođenja, te druga pitanja od značaja za djelatnost i poslovanje Zavoda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here