Home Vijesti Njemačka ekonomija će ove godine stagnirati

Njemačka ekonomija će ove godine stagnirati

0

Njemačka ekonomija će ove godine stagnirati zbog visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja koji će opteretiti ličnu potrošnju i građevinski sektor, predviđaju u Njemačkom udruženju industrije (BDI).

“U recesiji smo. Očekujemo da će se bruto domaći proizvod (BDP) više-manje zadržati na prošlogodišnjem nivou”, rekao je predsjednik BDI-ja Zigfrid Rusvurm.
On je dodao da bi značajniji oporavak trebalo da uslijedi tek naredne godine.
Kompanije više ulažu u opremu i patente, a oslonac privredi će biti i spoljna trgovina, smatraju u BDI-ju, procijenivši da će izvoz robe i usluga ove godine porasti dva odsto.
Uvoz bi u realnom izrazu trebalo da stagnira zbog pada cijena energije i sirovina.
Iz BDI-ja su naveli da će Ahilova peta ekonomije biti lična potrošnja budući da potrošače pritiskaju visoka inflacija i pad realnih plata, izdvojivši i građevinarstvo, zbog podignutih kamatnih stopa i visokih materijalnih troškova.
“Njemačka je suočena s mnoštvom velikih izazova. Političari moraju sistemski pristupiti pitanju strukturnih reformi”, poručio je Rusvurm pozivajući se na bolje poreske okvire za ulaganja, brže procedure planiranja i ishođenja odobrenja.
On je, kako prenosi “SeeBiz”, naveo da mnogi preduzetnici gube strpljenje i muči ih nesigurnost.
Čelnik BDI-ja osvrnuo se i na poslovanje u Kini nakon poruka iz Vlade da bi njemačke kompanije trebalo da smanje ovisnost o azijskom divu i krenu u potragu za novim tržištima u Aziji. Vlada pod vođstvom kancelara Olafa Šolca radi na strateškom dokumentu o Kini, koji će biti objavljen do kraja godine.
Ministar ekonomije Robert Habek nagovijestio je u martu da bi mogli ograničiti izvoz u Kinu kako bi zaštitili prednost Njemačke u tehnologiji.
“Udaljavanje od Kine bilo bi nerealno i štetno”, poručuju iz Udruženja.
Adblock test (Why?)