Home Vijesti Njemačka: U 12 poznatih piva pronašli tvar za koju se sumnja da...

Njemačka: U 12 poznatih piva pronašli tvar za koju se sumnja da uzrokuje rak

0

Čvrsta glava pjene, blago gorkastog okusa i fine note hmelja – takav bi trebao biti lijep Pils. Kako sugeriše analiza ÖKO-TESTA (izdanje 6/2022), ova očekivanja od najpopularnije vrste piva u Njemačkoj rijetko su iznevjerena. Časopis je analizirao pilsnere 50 marki i dao ih na testiranje okusa od strane senzorskih stručnjaka u pivu.

Testirano je i bezalkoholno pivo, a rezultate smo za vas saželi pobjednike i gubitnike.
Rezultat: 45 proizvoda završilo je test s ocjenom “dobar” ili “vrlo dobar”. Uz poznate brendove kao što su Neumarkter Lammsbräu, Bitburger, Hasseröder i Veltins, najbolje je i jeftino pivo iz Edeke za samo 0.39 eura za 500 ml Pilsa.
Tri druga proizvoda su na testu ocijenila “zadovoljavajuće”. Međutim, dvije druge marke nisu prošle test: jedna je pala s ocjenom “loše”, druga je samo “nezadovoljavajuća” prema ispitivačima.
Glifosat i klice u Pilsu
Ali, ispitivači su u dvanaest piva poznatih marki pronašli tragove glifosata protiv korova, za kojeg se sumnja da uzrokuje rak. Vrijednosti su znatno ispod maksimalno dopuštenih u Evropskoj uniji za pivarski ječam. Iz razloga preventivne zaštite potrošača, ÖKO-TEST ipak dodjeljuje odbitke. Uostalom, sva testirana organska pils piva ne sadrže kontroverzni herbicid.
Što se tiče izvornog sadržaja sladovine i zadržavanja pjene, nijedan Pils nije zatajio. U deset piva, međutim, stručnjaci su osjetili negativne note koje nisu tipične za pilsnere.
Oni su potvrdili da je dno polja u organskom pilsneru, “okus kontaminacije s notama maslaca”. Razlog: laboratorija je otkrila kontaminaciju pediokokom, prenosi “Fenix-Magazin”. Iako bakterije mliječne kiseline nisu štetne za ljude, uzrokuju značajno smanjenje kvalitete, navodi ÖKO-TEST. Ovdje je pogođen Pinkus Pils (Bioland) iz pivare Brauerei Pinkus Müller s ocjenom “nezadovoljavajuće” (ocjena 6).
Čak ni pilsner Kaiserkrone Pilsner iz diskontnog lanca Norma nije uvjerljiv i pada na testu s ocjenom “loše”.
Adblock test (Why?)