Home Vijesti Njemački mediji ponovo o Schmidtu: Nanosi veliku štetu ugledu Njemačke, vlada bi...

Njemački mediji ponovo o Schmidtu: Nanosi veliku štetu ugledu Njemačke, vlada bi ga trebala smijeniti

0

Bivši sudac Državnog suda Bosne i Hercegovine Manfred Dauster, bivša voditeljica ureda Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu Marion Kraske te jedan od bivših rukovodećih službenika u Uredu visokog predstavnika (OHR) Alexander Rhotert su za Berliner Zeitung pisali o Christianu Schmidtu.

U tekstu stoji da je Schmidt mnogo puta pokazao da nema ono što je potrebno da obnaša svoju dužnost na neutralan i odgovoran način. To je više puta obznanjeno u obračunima s predstavnicima medija i mirnim prosvjednicima u ljeto prošle godine. Dodaje se da optužbe i stvarno nedolično ponašanje od strane Schmidta su u porastu. Oni uključuju pristranost, nepotizam i nepodobnost za dužnost.

Navodi se kako Schmidt uvjerava da vlade u Beogradu i Zagrebu navodno imaju “umjeren i umirujući utjecaj” na mirovni proces u BiH, iako se kao bivše zaraćene strane stalno miješaju u unutrašnje stvari zemlje.

Schmidtu se zamjeraju veze sa sprskim i hrvatskim nacionalistima te se kao primjer navodi da je 1. februara 2023. godine, tokom susreta sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, pohvalio ulogu Beograda u BiH kao “iskrenog kolege i prijatelja”.

Doda je se kako Schmidtov odnos prema Beogradu nadilazi njegova blizina Zagrebu. Godine 2020. odlikovan je hrvatskim Redom za zasluge “Ante Starčević” u ambasadi RH u Berlinu. Schmidtu nije smetalo što su ga dobili i osuđeni pred Haaškim sudom za ratne zločine. 2. oktobra prošle godine, na dan izbora u BiH, Schmidt je dekretom, koristeći svoje dalekosežne “bonske ovlasti”, izmijenio i izborni zakon i ustav federacije.

Ističe se da izmjene izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt jačaju položaj nacionalista te da slabe male, uglavnom liberalne i multietničke stranke.

“Ukratko, može se reći da Schmidt dopušta Zagrebu i Beogradu da ga iskorištavaju. Ostaje za vidjeti je li on toga svjestan ili ne. U svakom slučaju, rezultat je poražavajući: umjesto da brani integritet i suverenitet BiH i jača državu, kako nalaže njegov ured, on brani one koji rade na potkopavanju i razaranju države, a Beograd i Zagreb stavlja pod svoju zaštitu i daje im odriješene ruke”, stoji u članku Berliner Zeitunga.

Dodaje se kako Schmidt direktno promiče one snage koje se još uvijek drže ratnih ideologija iz devedesetih.

“U sigurnosnopolitičkom smislu, ovakav pristup nije u interesu ni Evrope ni Njemačke. On nanosi veliku štetu Uredu visokog predstavnika, krhkoj državi Bosni i ugledu Njemačke. Savezna (Njemačka) bi vlada stoga trebala uskratiti povjerenje Schmidtu i razriješiti ga mandata”, zaključuje se u tekstu Berliner Zeitunga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here