Home Biznis Novalić s investitorima: Interes za ulaganja u željeznički sektor

Novalić s investitorima: Interes za ulaganja u željeznički sektor

0

Teme sastanka bile su potencijalne investicije u putne i željezničke infrastrukturne projekte u Federaciji BiH.

Osnivač i predsjednik Upravnog odbora ERG International Group Sani Erbilgin, generalni direktor Murat Dedeoglu, te regionalni direktor za Istočnu Evropu Milan Gajić, predstavljajući ovu korporaciju, istakli su da se radi o kompaniji koja je osnovana kao izvorno turska, a danas posluje na međunarodnom nivou putem podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Austriji, Italiji. Bavi se inženjeringom, izgradnjom i upravljanjem velikim infrastrukturnim projektima, te radi na principu finansiranja, projektiranja i izvođenja radova.

Premijer Novalić informirao je međunarodne investitore da su glavni razvojni ciljevi Vlade Federacije BiH izgradnja infrastrukture, energetska tranzicija i ekonomski rast. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, upoznao ih je sa detaljima gradnje autoputa na Koridoru Vc, te akcentirao Vladine prioritete na izgradnji budućih brzih cesta.

Poseban interes iskazan je za gradnju brze ceste Tuzla – Brčko, koja je ujedno i dio budućeg autoputa Sarajevo – Beograd.

– Mi želimo pronaći izvore finansiranja kako bi se krenulo u realizaciju projekata gradnje brzih cesta i koristit ćemo sve mogućnosti da se to što prije desi. Na sjeveru i istoku to su Tuzla – Brčko, uz produžetak na Orašje prema Republici Hrvatskoj.

Na sjeverozapadu zemlje to je brza cesta za bihaćku regiju, zatim na juzgozapadu, te jugoistoku zemlje do Jadransko-jonske ceste. No, za nas je sada prioritet cesta Tuzla – Brčko – Orašje, jer obuhvata područje sa najbrojnijim stanovništvom u Federaciji – naglasio je, između ostaloga, premijer Novalić.

Predstavanici ERG International Group potvrdili su spremnost da na osnovu današnjeg razgovora i  datih informacija narednih dana razmijene i tehničke podatke o određenim projektima, te predlože Vladi FBiH potpisivanje inicijalnog dokumenta, kao osnove za buduću partnersku saradnju.

Inače, kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi, investitori su na današnjem sastanku informirani i da Vlada Federacije već radi na osiguranju sredstava sa međunarodnim finansijskim institucijama za projekte planirane rekonstrukcije dijela pruge od Sarajeva prema sjeveru, te elektrifikacije pruge na području Tuzlanskog kantona.

(
)

Adblock test (Why?)