Home Vijesti Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u srebreničkim i bratunačkim selima

Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u srebreničkim i bratunačkim selima

0

SREBRENICA – Kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje danas će biti obilježena 31 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih.
U selu Zalazje će 12.30 časova biti služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve ovog sela koje su ubile ustaše treći dan Trojčindana 1943. godine.
Nakon liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.
Obilježavanju će prisustvovaće potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, koji će u 9.00 časova biti na Svetoj liturgiji u Hramu Presvete Bogorodice u Srebrenici, a u 10.30 časova posjetiti Vojničko groblje Bratunac, kao i stratišta Biljača i Sase, najavljeno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.
Rankić će u ime Narodne skupštine Republike Srpske u 12.30 časova kod spomenika i spomen-kosturnice nastradalim u Drugom svjetskom ratu na Zalazju prisustvovati parastosu i polaganju cvijeća srpskim borcima i civilima ubijenim na Petrovdan 1992. godine.
Ovim će biti završen program tradicionalne memorijalne manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe pod sloganom “31 godina zločina, bez kazne”.
Muslimanske snage su na Petrovdan 1992. godine ubile 69 Srba, a 22 zarobila.
Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je deset slučajno pronađeno i ekshumirano 2011.godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.
Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.
Adblock test (Why?)