Home Vijesti OHR se obrušio na odluku parlamenta Srpske

OHR se obrušio na odluku parlamenta Srpske

0

SARAJEVO – Pokušaj Narodne skupštine RS da ospori autoritet Ustavnog suda BiH predstavlja neprihvatljivo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljnu prijetnju vladavini prava u Republici Srpskoj, te napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, poručeno je iz OHR-a.

Na taj način OHR se oglasio nakon što je juče Narodna skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.
“Ove odluke su nelegalne. Za ovo je prije svih odgovoran Milorad Dodik”, poručili su iz OHR-a.
Kako dodaju, Republika Srpska mora da poštuje svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – što znači potpuno poštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4.
“Visoki predstavnik Kristijan Šmit nudi političku saradnju svim akterima u Republici Srpskoj kako bi se NSRS pomoglo da ispuni svoje zakonske obaveze, uz uslov potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekli su iz OHR-a.
Prvi korak je, kako su dodali, “odbacivanje bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona i dejtonskih institucija od strane Milorada Dodika”.
“Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve građane BiH, i da njihova volja bude ispoštovana u rezultatima slobodnih demokratskih izbora”, naveli su iz OHR-a.
Adblock test (Why?)