Home Vijesti Otkriveno da li treba spuštati roletne, čak i ljeti

Otkriveno da li treba spuštati roletne, čak i ljeti

0

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti otvorene roletne. Pročitajte zašto.

Ljeti, posebno kada temperature postanu visoke , mnogi ljudi pokušavaju da rashlade svoje domove tako što spuštaju roletne i sprečavaju sunce da zagrije prostorije. Ipak, bilo bi dobro da se dobro razmisli o ovome, piše danas.rs.
Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti rolete podignute, jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine , što zauzvrat smanjuje rizik od respiratornih infekcija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom” , a naučnici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontrolisanim uslovima – u mračnoj prostoriji, u prostoriji sa prirodnom svjetlošću i u prostoriji sa ultraljubičastim (UV) svjetlo.
Nakon 90 dana, uzorci su prikupljeni i analizirani i otkriveno je da postoji veza između izlaganja svjetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale do 12 posto brže u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji u kojoj je sijala UV lampa (6,1 odsto), a tek nešto više u prostoriji sa prirodnom svetlošću (6,8 odsto). Osim toga, bakterije pronađene u mračnim prostorijama dovode se u vezu sa respiratornim problemima , piše danas.rs.
Međutim, ako je vrućina zaista prevelika, ipak je dobra ideja barem djelomično spustiti zavjese i tako spriječiti pregrijavanje u stanu – pogotovo ako nemate klimu i ako su vaše sobe okrenute prema jugu strana. Ali također zapamtite da stan treba provjetravati barem ujutro i uveče, kada nije prevruće.
Adblock test (Why?)