Home Vijesti Otvorena izložba najboljih fotografija nacionalnih spomenika

Otvorena izložba najboljih fotografija nacionalnih spomenika

0

MOSTAR – U muzeju u Žitomisliću je otvorena izložba umjetničkih fotografija “Nacionalni spomenici u BiH”, na kojoj je izloženo 20 najboljih radova pristiglih na istoimenom konkursu, a Fondacija “Muzej Žitomislić”, u saradnji sa Misijom OEBS u BiH dodijelila je nagrade za najbolje.

Prvo mjesto pripalo je Edisu Halimanoviću, koji je član Foto-video kluba “Valter” iz Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je Eldinu Imamoviću, a treće mjesto dijele Boris Antelj i Mladen Topić.
Na konkurs je pristiglo 87 prijava od 35 različitih autora širom zemlje.
Ambasador Misije OEBS u BiH Brajan Ageler rekao je da mu je veliko zadovoljstvo biti na lokalitetu kulturno-istorijskog nasljeđa i otvoriti na tom mjestu izložbu fotografija, naglasivši da je ovaj događaj nastavak Svjetske sedmice međureligijske harmonije koji slavi i promoviše harmoniju među građanima BiH svih vjera.
Ageler napominje da se u BiH nalaze brojne kulturno-istorijske znamenitosti koje dijele svi građani, a prepoznavanje ovog nasljeđa, njegovo očuvanje i promocija doprinosi međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti.
On je istakao je da je prelijepo što su na konkursu učestvovali ljudi iz cijele BiH i nada se da postoji zajednički jezik među političkim i kulturnim liderima za očuvanje ovog nasljeđa i da se ta vrijednost prepoznaje.
Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je Muzej Žitomislić kroz godinu i po dana na mjesečnom nivou organizovao barem jedan događaj. Do sada su to bile izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, a ovog puta izložba najboljih fotografija nacionalnih spomenika u BiH.
“Manastir Žitomislić je kulturno-istorijski spomenik BiH od velikog značaja i željeli smo da promovišemo i interkulturalnu saradnju i da pokažemo da zaista stojimo na tome da nacionalno blago naše države trebamo čuvati, prezentovati i pokazivati”, rekao je iguman Danilo.
Za naredni period planirana je saradnja sa muzejem u Trebinju i Centrom za kulturu u Nikšiću i dvije izložbe.
Direktor Fondacije “Muzej Žitomislić” Irina Kolak Mandić rekla je da su od avgusta 2021. godine do sada imali brojne aktivnosti – dvadesetak izložbi, promocija publikacija, tribina, manifestacija.
“Nastavili smo u tom ritmu i imali smo početkom ove godine i humanitarne događaje”, rekla je Mandićeva i najavila niz novih značajnih manifestacija.
Izložbi je prisustvovao i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg.
Adblock test (Why?)