Home Vijesti Ovako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena

Ovako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena

0

Iako su mnogi ubijeđeni da je čuvena fotografija dorađena ili čak potpuno vještačka, to ni približno nije tačno. Ovo je priča o tome kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena.

Čarls O'Rir rođen je 1941. i više od 25 godina je radio kao fotograf za časopis National Geographic. Od 1978. njegovo interesovanje se usmjerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom svijeta.
Iako se cijelog života bavi fotografijom, svoju najčuveniju fotografiju nije uslikao u toku planiranog snimanja, već sasvim slučajno. Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, Čarls je odlučio da siđe s puta i fotografiše prizor o kojem je često razmišljao.
Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O'Rir nikada nije otkrio o kojoj je cifri je riječ. Fotografija je takva kakva jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike fotoaparata koji je O'Rir tada koristio.
Cijenu fotografije nije mogao da odredi sam, pa mu je Microsoft poslao avionsku kartu da dođe u centralu kako bi o tome pregovarali.
Fotografija se na XP sistemu prikazuje od 2001. godine, a svakodnevno ju je posmatralo više od milijardu ljudi.
Dugo godina se vodila polemika o mjestu nastanka ove fotografije – Irska, Francuska i Novi Zeland predstavljali su moguće lokacije, da bi nagađanjima došao kraj kada je kompanija Majkrosoft otkrila godinama čuvanu tajnu na Jutjubu.
Pejzaž zelene livade, plavog neba i tek nekoliko oblaka nalazi se zapravo u Kaliforniji, u okrugu Napa.
“Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posjetu djevojci, sjeverno od San Franciska. Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Fotošopu. Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo ni nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili”, rekao je O'Rir.
Kasnije je čuveno mjesto nastanke fotografije pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana posleij više od decenije na istom tom mjestu gde je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor.

Sally WindowsXP Wallpaper Field #TechCelebs @midnight pic.twitter.com/U3SgOrDGKO
— Shaner Baner (@OnlyWaytoShane) January 18, 2017

(B92)
Adblock test (Why?)