Home Vijesti Ovdje se jede najbolji burek u Beču

Ovdje se jede najbolji burek u Beču

0

Da li je burek pita sa mesom ili se svaka pita može nazvati burekom? Ovo je pitanje kojim kosmo.at otvara članak o najboljem bureku u Beču.

Ovaj austrijski medij podsjeća da je burek riječ turskog porijekla koja označava razvijeno tijesto punjeno mesom. Ipak, kako navode, u Bosni i Hercegovini samo je jedna varijanta može nazvati burekom, a slična verzija, samo sa sirom, je sirnica.
“Druga, slična jela se obično nazivaju pitom, pa tako postoje: sirnica, krompiruša, bundevara, zeljanica i mnoge druge. U drugim državama bivše Jugoslavije, burek se koristi za sva slična jela koja imaju određeno punjenje, pa tako se prodaju burek sa sirom, burek sa mesom, burek sa zeljem”, piše kosmo.at
Na kraju ovaj portal otkriva i gdje se može pojesti najbolji burek u Beču, a prema njihovom mišljenju to je pitara Oroz, koja je bez premca.
“Smještena u blizini Yppenplatza, pitara Oroz ima dugu tradiciju u Beču. Još od 2003. godine, na ovom mjestu Bečlije mogu da probaju najbolje pite u gradu. Tradicionalna i svježa hrana, veliki izbor i sjajna usluga su razlozi da pitara Oroz bude vaš prvi izbor!”, zaključuje na kraju kosmo.at.
Adblock test (Why?)