Home Vijesti Ovo je maskota Svjetskog prvenstva, šta znači njegovo ime

Ovo je maskota Svjetskog prvenstva, šta znači njegovo ime

0

Na otvaranju Svjetskog prvenstva u Kataru predstavljena je i zvanična maskota Mundijala – Laeb.

Laeb je arapska riječ koja znači super-vješt igrač.
Istorijat
Praksa predstavljanja maskota na Svjetskim prvenstvima započela je 1966. godine u Engleskoj kada je predstavljen lav Vili.
Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci – njih četvorica.
U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974.
Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gaučito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gaučito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.
U Španiji 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično špansko voće. Četiri godine kasnije u Meksiku maskota je bila ljuta paprika “Pique” koja nosi brkove i sombrero.
U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama.
“Ciao” je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku fudbalera i u bojama italijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.
Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom “USA 94”.
Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske.
Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi “football” i nastavka “ix” iz popularnog stripa o Asterixu.
Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simbolizuju.
Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori – Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u maju 2006. godine.
Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.
Za SP-a u Brazilu maskota je pasanac Fuleko. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.
U Rusiji 2018. smo gledali Zabivaku – vuka sa sportskim naočalama i dresom u bojama ruske zastave, podsjeća Avaz.
Adblock test (Why?)