Home Banjaluka Paljenje guma ugušilo Banjaluku

Paljenje guma ugušilo Banjaluku

0

Uprkos apelima nadležnih institucija, mnogobrojni građani su sinoć palili gume, što je uticalo na kvalitet vazduha u Banjaluci.

O tome koliko je vazduh sinoć bio zagađen u Banjaluci, najbolje svjedoče podaci sa sajta PurpleAir.

Podsjećamo, iz Gradske uprave juče su apelovali na građane da povodom praznika Petrovdana ne pale gume, jer time ugrožavaju životnu sredinu, a nekontrolisano paljenje na otvorenom može izazvati požare.

Takođe, iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice upozoravali su na posebnu opasnost od paljenja vatre na otvorenom prostoru u ovom ljetnom periodu, koje pogoduje izbijanju požara.

Kako paljenje guma utiče na zdravlje?

Kako paljenje ovakvih materija utiče na kavalitet vazduha i zdravlje stanovništva kazala nam je dr Snežana Kutlešić Stević.

“Ja sam tradicionalista i smatram da tradicija i običaji treba da se poštuju, ali ako se pale organske materije i drvo. Ja sam protiv paljenja guma, a za kontrolu toga je zadužena Komunalna policija. To je jedan dan u godini, i to je procentualno veoma malo zagađenje, a mi imamo puno većih okidača, kao što je sada na primjer cvjetanje ambrozije”, kazala je Kutlešić Stević, te apelovala na nadležne da se kose zelene površine, jer to velike probleme donosi pacijentima.

Kako ona navodi, paljenje šiblja i drveća ne može uticati na pluća, koliko mogu gume.

“To su sredstva koja mogu biti okidači za probleme kod pacijenata, ali to je veoma mali procenat obzirom da je samo jednom godišnje. Inače, sva aerozagađenja, kao i pušenje, ali i paljenje guma mogu kod pacijenata koji imaju astmu ili hroničnu opsesivnu bolest pluća da izazivaju nadražajni kašalj, te osjećaj nedostatka vazduha”, zaključila je Kutlešić Stević.

Banjaluka.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here