Home Vijesti Partije u Srpskoj spremaju se za izbore: Bitka za glasove na dva...

Partije u Srpskoj spremaju se za izbore: Bitka za glasove na dva fronta

0

BANJALUKA – Političke stranke iz Srpske već uveliko se spremaju za predstojeću predizbornu kampanju, a za naklonost birača boriće se na dva fronta – kako u vrituelnom svijetu, odnosno na internetu, tako i na terenu, što im je ove godine omogućila poboljšana epidemiološka situacija.

Već se naziru i politički programi s kojima će izaći pred birače, a u pojedinim strankama ističu da žele do svakog čovjeka da dođu licem u lice.
Milorad Dodik, lider SNSD-a, nedavno je izjavio da je on u ovoj stranci zadužen da pripremi uputstvo za djelovanje i rad.
“Ovo su važni izbori, mi se pripremamo da ostvarimo jednu od najboljih pobjeda koje smo imali dosad. Pobijedićemo s koalicionim partnerima na ovim izborima. To je naš politički cilj i vjerujemo da će rezultati biti na većem nivou nego što su danas”, kazao je Dodik.
Iz SDS-a su za “Nezavisne novine” kazali da planiraju posjetiti sve gradove Srpske.
“Predstojeća kampanja što se tiče SDS-a trebalo bi da nas, poslije 2020. i kampanje za lokalne izbore, koja je bila limitirana uslovima pandemije, ponovo vrati klasičnom vođenju kampanje. Vraćamo se događajima na terenu, direktnom dijalogu s građanima, posjetama svim gradovima Republike Srpske. To znači da će biti punih trgova i domova kulture, kao i direktne interakcije sa stanovništvom. Pokazalo se da je ipak direktan kontakt s građanima najbolji način vođenja kampanje”, kaže za “Nezavisne novine” Stevan Salatić, šef Sektora za politiku i medije SDS-a.
Prema njegovim riječima, SDS priprema pozitivnu kampanju u čijem središtu će biti njihova programska platforma, u kojoj su izložili mjere ekonomskog i društvenog oporavka Srpske kao i kadrove na izbornim listama kojima građani vjeruju da tu platformu mogu da provedu u djelo.
Igor Crnadak, šef PDP-ovog Izbornog štaba na narednim opštim izborima, rekao je za “Nezavisne novine” da će za PDP od velike važnosti biti i da dođu do svakog čovjeka licem u lice i da ostvare dominantno prisustvo na internetu, jer će, kako je naveo, njihova digitalna kampanja biti jača nego ikada.
“Programski, najvažnije tačke su borba protiv korupcije i ekomomski razvoj, uz očuvanje ustavne pozicije RS i njenu međunarodnu afirmaciju”, kaže Crnadak.
Nikola Vukčević, izvršni sekretar Socijalističke partije (SP), ističe da je SP kao jedan kompaktan tim ušla u pripremu i realizaciju aktivnosti uoči predstojećih opštih izbora.
“Srećom, zdravstvena situacija je ove godine povoljna, što nama kao političkom subjektu omogućuje da komuniciramo s ljudima oči u oči, da ih upoznamo s onim za šta se SP zalaže. Moram da istaknem da u ove izbore ulazimo podmlađeni, svježiji, s puno ideja koje uz adekvatnu pripremu možemo i želimo da realizujemo. Neminovno je da ćemo veliku pažnju da posvetimo i angažmanu i vidljivosti na društvenim mrežama”, rekao je Vukčević za “Nezavisne novine”.
Kako dodaje, što se tiče konkretne političke platforme, Socijalistička partija je kao subjekt koji postoji već tri decenije u Republici Srpskoj uvijek posvećena čovjeku.
Nenad Nešić, lider DNS-a, kaže za “Nezavisne novine” da im je bitan svaki glas, te dodaje da je kampanja dobila veliki prostor i u virtuelnom svijetu.
“Međutim, DNS se nije odrekao žive riječi, razgovora s narodom, posjete i obilaska naših gradova, opština, sela. Mi već razgovaramo s građanima, prisustvujemo raznim događajima i želimo da čujemo šta je to što najviše mori naše građane kako bismo mogli da naš politički i ekonomski program prilagodimo njima. Djelovaćemo racionalno i nacionalno”, rekao je Nešić te dodao da im je ciljna grupa kompletna populacija, od mladih do građana treće životne dobi.
Spomenka Stevanović, zamjenica predsjednika Demosa, navela je da je izborni program te stranke fokusiran na zaštitu i jačanje statusa Republike Srpske, te povećanje privrednih aktivnosti i demografsku politiku Republike.
Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) raspisala je opšte izbore, koji bi trebalo da budu održani u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Adblock test (Why?)