Home Vijesti Patrijarh Porfirije predvodi liturgiju u Mrkonjić Gradu u prisustvu velikog broja vjernika

Patrijarh Porfirije predvodi liturgiju u Mrkonjić Gradu u prisustvu velikog broja vjernika

0

MRKONJIĆ GRAD – Sveta arhijerejska liturgija, koju predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, počela je u obnovljenom Hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Patrijarhu saslužuje sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a liturgiji prisustvuju mnogobrojni vjernici.
Osveštanju obnovljenog hrama i liturgiji prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija I načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.
Nakon liturgije u 13 časova biće priređen kulturno-umjetnički program.
Hram Rođenja Presvete Bogorodice teško je oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.
Ovaj hram podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.
To se desilo 3. septembra kada je u tri časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odnio i pravoslavnu crkvu.
Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.
Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice xrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.
U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.
Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanje, prenosi Srna.
Adblock test (Why?)