Home Vijesti Penzioneru izgorjela štala, stoka spasena u zadnji čas

Penzioneru izgorjela štala, stoka spasena u zadnji čas

0

SANSKI MOST – Velika nesreća zadesila je Hašima Hasanića, penzionera i poljoprivrednog proizvođača iz sela Vrhpolje, nakon što su mu u noći između srijede i četvrtka izgorjeli štala i još nekoliko pomoćnih objekata.

Vlasnik kaže kako je do požara došlo tokom noći kada su svi ukućani već bili na spavanju.
Probudila ih je dežurna patrola policije, koja je ugledala vatru na krovu Hasanićeve štale te probudila ukućane.
Veću štetu i mogućnost da se vatra proširi na porodičnu kuću i okolne objekte spriječili su pripadnici Vatrogasne jedinice, koji su u kratkom roku došli na lice mjesta.
“Kada sam izašao iz kuće požar je već gutao krov. Odmah sam izveo krave iz štale, a uspjeli smo spasiti i kokoši, kao i traktor. Međutim, uništeno je dosta alata i poljoprivrednih priključaka, uskladišteni kukuruz te 350 bala sa sijenom”, žali se Hasanić.
Ovaj penzioner kaže kako sa svojim skromnim primanjima neće moći sanirati nastalu štetu i objekat vratiti u prvobitno stanje te se plaši vremena koje dolazi.
“Proizvodimo mlijeko i prodajemo, nisu to neke velike količine, ali dobro nam dođe. U kući živim sa suprugom i nezaposlenim sinom. Komšije su odmah priskočile u pomoć, donijeli su mi hranu za stoku i pomogli da raščistimo garež. Šta ću dalje – ni sam ne znam”, kaže Hasanić, koji se nada da će mu pomoći lokalne institucije.
U ovom trenutku nije poznato šta je uzrok požara, a vlasnik sumnja da je podmetnut, iako kaže kako se nikome nije zamjerio niti se zavadio. Požari ovih dana pričinjavaju veliku štetu na području sanske općine, a radi se uglavnom o šumskim požarima koji nastaju zbog nesmotrenog i nestručnog rukovanja plamenom na otvorenom prostoru.
Adblock test (Why?)