Home Vijesti Pet najčešćih razloga zbog kojih automobili ne prolaze tehnički pregled

Pet najčešćih razloga zbog kojih automobili ne prolaze tehnički pregled

0

Ljetnji mjeseci su period kada vozači najviše koriste svoje automobile. Osim što je to sezona godišnjih odmora, mnogi se odlučuju i na duža putovanja.

Međutim, ljetnji uslovi vožnje mogu dovesti do bržeg trošenja materijala automobila, zbog čega je važno obratiti pažnju na određene delove automobila i proveriti ih prije tehničkog pregleda ili dugog putovanja, piše Autoklub.
Evo pet ključnih problema na koje treba obratiti pažnju:
Amortizeri, gume, felne
Neadekvatno održavane puteve i prelazak preko ležećih policajaca mogu loše uticati na stanje amortizera. Prije puta, važno je provjeriti geometriju točkova i stanje amortizera. Takođe, prirodno trošenje guma može prouzrokovati produženi zaustavni put tokom kočenja.
Motor
Nepravilnosti povezane sa motorom mogu obuhvatati probleme sa emisijom izduvnih gasova, neispravnosti sistema dovoda goriva, curenje ulja i rashladne tečnosti. Redovna zamjena ulja i filtera su ključni za očuvanje motora.
Karoserija
Oštećenja ili korozija na karoseriji mogu oslabiti strukturu automobila i ugroziti sigurnost putnika. U većini slučajeva, zaštita karoserije se obavlja tek nakon što je šteta već učinjena.
Kočnice
Uticaj vlage, soli i prašine na putevima može loše uticati na kočnice. Često je potrebno čišćenje zadnjih bubnjeva kako bi se poboljšao rad ručne kočnice.
Svjetla
Današnji plastični farovi mehanički se oštećuju pri susretu s kamenčićima i prljavštinom koje dižu automobili s druma i s vremenom postaju hrapavi i puni rupica.
Hrapava površina nepravilno raspršuje svetlo, a prljavština poput filtera prigušuje svjetlo i do 80 posto, zbog čega je važno da ih redovno čistite i polirate.
Adblock test (Why?)