Home Biznis Pet najvećih divova u problemu, moraju da mijenjaju način poslovanja

Pet najvećih divova u problemu, moraju da mijenjaju način poslovanja

0

Kompanije Google, Amazon, Apple, Meta i Microsoft će izgleda morati da promijene poslovnu praksu u Evropi, pošto su zemlje Evropske unije i poslanici EU postigli dogovor o ključnim pravilima kako bi ograničili njihovu moć.

Francuska, koja trenutno predsjedava EU po principu rotacije, navela je u tvitu da je postignut načelni sporazum poslije osam sati razgovora, izvještava Rojters.

Evropski komesar za unutrašnje tržište, Tijeri Breton, napisao je u tvitu da će taj sporazum osigurati fer i otvoreno digitalno tržište.

“Ono što želimo je jednostavno – poštena praksa i na digitalnom tržištu. Velike platforme su kao ‘vratari’ sprječavale preduzeća i potrošače da koriste konkurentske prednosti na digitalnom tržištu”, navela je u saopštenju šefica EU za zaštitu tržisne konkurencije, Margret Vestager.

Ona je predložila pravila prije nešto više od godinu dana.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) postavlja pravila za onlajn “vratare” – kompanije koje kontrolišu pristup podacima i platformama, i pokriće njihove onlajn posredničke servise, društvene mreže, pretraživače, operativne sisteme, usluge onlajn oglašavanja, računarstvu u oblaku, servise za dijeljenje video sadržaja, pretraživače veb sajtova i virtuelne asistente.

Prema DMA, tehnološki giganti će morati svoje servise za razmjenu poruka da učine interoperabilnim i da poslovnim korisnicima omoguće pristup njihovim podacima, prenosi Telegraf.

(
)

Adblock test (Why?)