Home Vijesti Pet žena tuži državu Teksas

Pet žena tuži državu Teksas

0

OSTIN – Pet žena tuži državu Teksas zbog strogih zakona o abortusu, rekavši da im je postupak odbijen iako su im životi bili u opasnosti.

Tužba koju je u ponedjeljak na državnom sudu podnio Centar za reproduktivna prava označava prvi put da su žene, a ne ljekari u ime svojih pacijenata ili zagovaračkih grupa, preduzele pravni postupak otkako je Vrhovni sud poništio “Roe protiv Wadea” slučaj.
Prema tužbi, ženama je “uskraćena nužna i potencijalno spasonosna opstetrička njega jer se medicinski stručnjaci u cijeloj državi boje odgovornosti prema teksaškim zabranama pobačaja”.
Teksas ne dopušta pobačaj nakon šest sedmica trudnoće, osim u “hitnim medicinskim slučajevima”, koji nisu definisani. U tužbi se traži da se ljekarima dopusti da utvrde što se kvalifikuje pod izuzetak.
Pet žena – Ešli Brandt, Loren Hol, Loren Miler, Ana Zargarian i Amanda Zuravski – rekle su da su sve bile uzbuđene zbog svoje trudnoće, ali da im je uskraćena njega kad su im životi bili u opasnosti, stoji u tužbi, prenosi “ABC”.
Adblock test (Why?)