Home Vijesti Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano preko 800 letova

Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano preko 800 letova

0

Reprezentativni sindikat koji predstavlja pilote njemačke avio-kompanije Lufthanza najavio je za danas štrajk nakon što je menadžment odbio zahtjeve za povećanje plata.

Sindikat letačkog osoblja optužio je kompaniju Lufthanza da nije poboljšala svoju prethodnu ponudu, “ne ostavljajući pilotima drugi izbor nego da stupe u štrajk kako bi ispunili svoje zahtjeve”, prenosi AP.
Kompanija je saopštila da je ponudila linearnu povišicu od 900 evra, što predstavlja povećanje od pet odsto za starije pilote i povećanje od 18 odsto onima koji su tek započeli letačku karijeru. Sindikat je zatražio povećanje od 5,5 odsto ove godine i automatsko povećanje plata, usklađeno sa inflacijom u 2023.
Osim toga, piloti traže novi sistem plata i godišnjih odmora za koji je avio-kompanija navela da bi povećao troškove zaposlenih za oko 40 odsto, ili za oko 900 miliona evra za dvije godine.
Zbog najavljenog štajka pilota Lufthanza otkazuje sve današnje putničke i kargo letove iz svoja dva najveća čvorišta Frankfurta i Minhena.
Riječ je o oko 800 letova, a otkazivanje će uticati na mnoge putnike koji se vraćaju po završetku ljetnjih odmora.
Adblock test (Why?)