Home Biznis Pogledajte koja su to deficitarna zanimanja u Banjaluci

Pogledajte koja su to deficitarna zanimanja u Banjaluci

0

Kazali su ovo iz Gradske uprave, te dodali da će za učenike srednjih škola, biti stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: Geodezija i građevinarstvo – tesar, Geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i Poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

“Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: Računarstvo i informatika – Diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS, Računarstvo i informatika – Matematika i informatika, nastavni smjer – Diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i Tekstilno inženjerstvo, Obućarska tehnologija i dizajn – Diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS”, kazali su oni.

Precizirano je ovo, kako kažu, u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2023/2024. godinu, koja je donesena na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.

“Uz stipendije za deficitarna zanimanja, Grad dodjeljuje i stipendije po osnovu uspjeha u školi/fakultetu i po socijalnom statusu”, naveli su oni.

Kako kažu, pojedinačni iznosi stipendija iznose 100 KM za učenike i 150 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 170 KM za učenike i 260 KM za studente.

“U školskoj/akademskoj 2022/2023. godini, Grad stipendira 1.374 učenika i 242 studenta”, zaključili su iz Gradske uprave.

(
)

Adblock test (Why?)