Home Vijesti Politički raspleti koji su obilježili izbore u Grčkoj

Politički raspleti koji su obilježili izbore u Grčkoj

0

Parlamentarni izbori u Grčkoj obilježeni su pobjedom Nove demokratije premijera Kirijakosa Micotakisa.

Iako to jeste najvažniji ishod, oni su donijeli i nekoliko bitnih promjena na političkoj sceni: neuspjeh ljevičarske Sirize, ali i dobar rezultat krajnje desnice.
Osim toga, prvi put poslije gužeg vremena, u parlamentu Grčke biće osam partija.
Nova demokratija, osvojila je 40,56 odsto glasova, što znači da će imati 158 mjesta u parlamentu od 300 poslanika.
Slijedi Siriza sa 17,83 odsto glasova (48 mijesta), zatim PASOK sa 11,86 odsto, (32 poslanika) i Komunistička partija sa 7,68 odsto (20 mijesta u skupštini).
Ultradesničarski Spartanci su dobili 4,67 odsto, Elniki Lisi 4,45 odsto, Niki 3,69 odsto i Plevsi Eleterijas je malo iznad cenzusa, na 3,17 odsto, odnosno osam poslanika, na osnovu 98,2 odsto prebrojanih glasova.
Siriza je, u odnosu na prve parlamentarne izbore od prije pet nedjelja, izgubila nekoliko procenata glasova, i sada mora da se preispita prije nego što nastupi kao prava opozicija, rekao je dopisnik Euronewsa iz Atine Panos Kicikopulos.
“Međutim, u Grčkoj postoji opozicija, prije svega u samom društvu. Parlament čini osam stranaka, od krajnje desnice do ljevice. Biće opozicije Micotakisu, mada će biti rasparčana”, naveo je Kicikopulos za Euronews Srbija.
“Micotakis u pogodnoj poziciji da progura reforme povoljne za investitore”
Ishod izbora smatra se pogodnim za tržište i stavlja Grčku na put povratka rejtinga za investicije do kraja godine, kažu analitičari.
Micotakis je obećao da će prva dva zakona u njegovom novom mandatu uključiti dalju reformu javne uprave, kao i reformu privrede. Takođe je obećao “remont” u sektoru pravosuđa, zdravstva i obrazovanja, i izrazio namjeru da osnuje ministarstvo za porodicu kako bi se pomoglo u rješavanju problema sa starenjem stanovništva Grčke.
“Ova pobjeda će za Novu demokratiju obezbijediti lagodnu većinu, stavljajući Micotakisa u dobru poziciju da progura reforme koje su pogodne za investitore”, rekao je za Politiko Volfango Pikoli, suosnivač kompanije za analizu rizika Teneo.
Međutim, sada će neke marginalne stranke imati platformu da šalju populističke poruke i da pokušaju da poremete dnevni red vlade, uz pomoć “politički toksičnih” pitanja poput migracija, odnosa sa Turskom, abortusa, uloge religije u obrazovanju i sankcija Rusiji, dodao je Pikoli.
“Ostaje da se vidi kako će Micotakis, koji se često smatra podložnijim napadima krajnje desnice s obzirom na njegovu izrazitu liberalnu orijentaciju desnog centra, uspjeti da se nosi sa mogućim izazovom koji postavljaju opozicioni poslanici krajnje desnice”, naveo je Pikoli.
Mudžtaba Rahman, direktor za Evropu u analitičkom centru Evroazijska grupa, naveo je na Twitteru da pobjeda konzervativne Nove demokratije “prati sličan put drugih južnoevropskih zemalja, koje su se sada vratile udesno, nakon što su krenule lijevo nakon finansijske krize evrozone”.
Rezultat Spartanaca znak da raste popularnost krajnje desnice
Upravo su krajnje desničarske partije najveći “pobjednici” ovih izbora. Prije svih, tu se misli na malo poznatu političku partiju pod nazivom Spartanci, koju podržava Ilijas Kasidijaris, bivši vođa neonacističke Zlatne zore.
Kasidijaris je i bivši poslanik, a trenutno služi zatvorsku kaznu od 13 godina zbog članstva u kriminalnoj organizaciji, upravo zbog toga što je bio na čelu Zlatne zore.
Spartanci su osvojili oko 4,7 odsto glasova, što ukazuje na politički povratak krajnje desnice, navodi agencija AP, dodajući da je parlament pred ove izbore uveo oštrija pravila, kako bi blokirao Kasidijarisa da se kandiduje.
Zbog toga, partija koju je osnovao u zatvoru bila je diskvalifikovana, pa je usmjerio svoju podršku Spartancima.
“Pobijedili smo arogantnog neprijatelja. To je veliki trijumf za Grčku, našu domovinu”, naveo je Kasidijaris u tvitu iz zatvora u centralnoj Grčkoj, ne navodeći o kojem neprijatelju se radi.
Lider Spartanaca Vasilis Stigas javno je sinoć zahvalio Kasidijarisu za podršku, i rekao da će “predstavljati grčke ideale i vrijednosti u sljedećem parlamentu, jer tih ideala trenutno nema”.
Kicikopulos za Euronews Srbija navodi da su Spartanci čak i za Grke nova stranka, jer su se u anketama pojavili prije 17 dana, mada je Stigas rekao da postoje od 2017. godine, i da su od tada na “političkoj sceni”.
“Ono što je promijenilo stvari, jeste to što je Kasidijaris iz zatvora dao je izjavu da podržava Spartance. Samim tim, sve njegove pristalice su glasale za tu stranku. Kriza je, navodno, gotova, ali i dalje imamo krajnju desnicu u parlamentu. Spartanci imaju drugačiji stil, nisu tako aktivni kao Zlatna zora, ali pošto je to relativno nova stranka, mora da prođe neko vreme za zaključke”, rekao je Kicikopulos.
Osim Spartanaca, u parlament će ući i ultrareligiozna partija Niki, koja ima podršku dijela Grčke pravoslavne crkve, navodi AP.
Siriza “nije bila funkcionalna alternativa”
Grčku su u prethodnom periodu potresali mnogi incidenti – od afere sa prisluškivanjem, do velike željezničke nesreće u kojoj je stradalo više od 55 osoba. Sve ovo, međutim, izgleda da nije okrnjilo Micotakisovu popularnost, s obzirom na to da dobija od predsjednice zemlje novi mandat za sastavljanje vlade.
Stranka koja se smatrala njegovom najvećom opozicijom, Siriza, doživjela je krah osvojivši 48 mijesta u parlamentu i 17,83 odsto glasova (naspram 40,56 Nove demokratije), što ipak predstavlja značajnu razliku.
“Birači u Grčkoj nisu bili ubijeđeni Sirizom jer se nije pokazala kao funkcionalna alternativa Micotakisu. Bilo je pokušaja za vrijeme pandemije, i sa ovim skandalom oko prisluškivanja, ali najozbiljniji argument u prilog Micotakisu je da je uspio uprkos pandemiji i krizi, održi nekako situaciju stabilnom”, rekao je Kicikopulos.
On je dodao da se sada pravi prostor za stranku PASOK, čiji lider je rekao da se “spremaju da budu opozicija kakvu Grčka zaslužuje, kako bi se stalo na put hegemoniji Nove demokratije”.
Lider Sirize Aleksis Cipras priznao je poraz, rekavši da se nada boljem rezultatu svoje stranke u bliskoj budućnosti.
“Iako je opasnost od kolapsa izbjegnuta, i ostajemo zvanična opozicija, pretrpjeli smo ozbiljan poraz na izborima”, naveo je Cipras.
Predstavljeni ministri nove grčke vlade
Portparol grčke vlade Pavlos Marinakis saopštio je danas imena ministara u novoj vladi.
Ministar spoljnih poslova biće Georgios Gerapetrit, dok će bivši šef diplomatije Nikos Dendijas preuzeti ministarstvo odbrane, prenosi Katimerini.
Potpredsjednik Nove demokratije Kostic Hacidakis imenovan je za mininstra finansija, a ministar za imigraciju i azil biće Dimitris Kairidis.
Niki Kerameus će biti ministarka unutrašnjih poslova, dok će na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja biti Hristos Stajkuras.
Nova grčka vlada će imati ukupno 20 ministara.

(Euronews)
Adblock test (Why?)