Home Crna hronika Pomogao osuđenom da izbjegne kaznu: Banjalučki tužilac odbio da se izjasni o...

Pomogao osuđenom da izbjegne kaznu: Banjalučki tužilac odbio da se izjasni o krivici

0

Branko Bjelajac, tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka odbio je danas da se izjasni o krivici po optužnici za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilac Bjelajac je u Okružnom sudu u Banjaluci izjavio da je poziv za izjašnjenje dobio juče i nije mogao za kratko vrijeme da angažuje ni advokata.

Srđan Forca, sudija za prethodno saslušanje je uzvratio da su optuženom u dva navrata pokušavali dostaviti poziv za saslušanje, ali bezuspješno.

Nakon toga, poziv je dostavljen i na radno mjesto optuženog.

– Optužnicu ste primili još 19.januara i imali ste sasvim dovoljno vremena da angažujete advokata. Za ovo krivično djelo odbrana nije obavezna. Ako odbijate da se izjasnite o krivici, ja ću u skladu sa ovlaštenjima i zakonima konstatovati da negirate krivicu- naveo je Forca.

-Pišite sve što smatrate da treba, kao što ste i sada pisali i kroz Zahtjev za izuzeće i kroz pismo Sudu- naveo je Forca i zaključio ročište.

Inače, Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je podiglo optužnicu protiv Bjelajca, za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Bjelajac je insistirao da se u zapisnik unesu i njegove riječi kako je tek juče dobio poziv i da se bez advokata neće izjasniti o krivici, što je izazvalo i raspravu između njega i sudije.

U optužnici se navodi da je Bjelajac u vremenskom periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine kao postupajući tužilac u jednom predmetu OJT Banjaluka, u kojem je donesena presuda, koja je postala pravosnažna u julu 2014. godine, nije izvršio službenu dužnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here