Home Vijesti Popović: Konstantno raste broj beskontaktnih plaćanja

Popović: Konstantno raste broj beskontaktnih plaćanja

0

BEOGRAD – Direktor prodaje kompanije ”Payten” Branislav Popović izjavio je da udio beskontaktnih plaćanja u Srbiji konstantno raste i da su privredi na raspolaganju brojna savremena rješenja kojima se može vršiti naplata robe i usluga, ali i olakšati poslovanje dodavanjem novih aplikacija.

“U odnosu na 2016. godinu, broj izdatih kartica u Srbiji povećan je za više od 50 odsto, a konstantno raste i učešće beskontaktnih plaćanja. Ovi trendovi podstiču i ubrzani razvoj rešenja za naplatu, koje se danas može vršiti preko posebnih terminala, ali i putem mobilnog telefona”, rekao je Popović za Tanjug. 
On je dodao da je, nakon uvođenja fiskalizacije u aprilu prošle godine, naročito postao popularan Android POS koji ima sve čitače kartica.
“Od decembra se u Srbiji primenjuje i platna aplikacija Soft POS za beskontaktna plaćanja, koja se instalira na telefon ili tablet, i uz pomoć koje trgovci mogu vršiti naplatu bez posedovanja posebnog hardvera, sve u skladu sa zakonom. Na primer, u kompanijima koje se bave isporukom kupci sada mogu platiti i karticom kod kurira, što je veliki benefit za sve”, rekao je Popović. 
Dodaje da se na POS terminale mogu instalirati i druge funkcionalnosti koje olakšavaju poslovanje, kao što su aplikacije za zakazivanje termina koje su pogodne za frizere i stomatologe, ili lojalti aplikacije. 
Popović ističe da je veća zastupljenost digitalnih plaćanja sredstvo u borbi protiv sive ekonomije, zbog čega je ”Payten” i učesnik nacionalne iniciative Bolji način, kojom će malim i srednjim preduzećima biti omogućeno da besplatno dobiju 25.000 POS terminala. 
“Preduzeća koja uvode beskontaktna plaćanja nemaju razloga za strah kada je u pitanju bezbednost bezgotovinskih transakcija. Osim tehnologija kojima se obezbeđuje zaštita i klijenti su osigurani, jer u slučaju zloupotrebe postoji trag kao i mogućnost da povratite sredstva”, objasnio je Popović.
 On je istakao i da je nedavno održani sajam ”Technobank” pokazao da je Beograd centar razvoja platne industrije u regionu i dodao da je ponosan jer je ”Payten” već 15 godina sponzor tog regionalnog događaja na kom se predstavljaju noviteti u finansijskoj industriji.
               

Adblock test (Why?)