Home Vijesti Povlačenjem Kneževića Republika Srpska pretrpjeće samo štetu

Povlačenjem Kneževića Republika Srpska pretrpjeće samo štetu

0

SARAJEVO, BANJALUKA – Ukoliko bi se Zlatko Knežević, sudija Ustavnog suda BiH, povukao sa te dužnosti, izvjesno je da bi protiv njega bio pokrenut disciplinski postupak, što bi dovelo do njegovog razrješenja sa te dužnosti.

Ovo je stav nekoliko pravnika sa kojima smo razgovarali, a koji tvrde da bi time bila pričinjena mnogo veća šteta prema Republici Srpskoj, jer bi u tom slučaju ostale sudije Ustavnog suda BiH mogle donositi odluke bez ijednog sudije koji dolazi iz Republike Srpske.
Naime, u članu 89. Pravila Ustavnog suda BiH piše da: “Sudija ima pravo i dužnosti da učestvuje u radu i odlučivanju Ustavnog suda i njegovih radnjih tijela”, i to je svjesno obavljanje posla u smislu člana 91. istih tih pravila Ustavnog suda BiH. Dalje, u članu 98. navodi se: “Sudija može biti razriješen dužnosti sudije prije isteka vremena na koje je izabran u sljedećim slučajevima”, i pod tačkom e je navedeno: “ako funkciju sudije ne vrši u skladu sa članom 91. ovih pravila”. U suštini, prema Pravilima Ustavnog suda BiH, Kneževića, ukoliko bi se povukao iz Ustavnog suda, kako traži NS RS, i pod pretpostavkom da su protiv te smjene Hrvati, mogu smijeniti pet sudija, odnosno troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, i kasnije normalno donositi odluke.
Podsjećanja radi, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, između ostalog, i zaključak kojim poziva “sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavku na mjesto sudije Ustavnog suda BiH dok Narodna skupština Republike Srpske ne odluči drugačije”. Zanimljivo je da zaključcima NS RS poziva sudije, iako je trenutno u Ustavnom sudu BiH na dužnosti samo jedan sudija iz Republike Srpske, a to je upravo Knežević, s obzirom na to da je drugi sudija iz Republike Srpske Miodrag Simović otišao u penziju, a procedura izbora njegovog nasljednika u NS RS još nije okončana, iako je otpočela prije gotovo godinu dana.
S Kneževićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, a iz Ustavnog suda BiH su saopštili da se on nalazi na bolovanju, istovremeno navodeći da NS RS djeluje neustavno i da je Ustavni sud BiH pod ozbiljnim pritiskom u smislu samostalnosti i nezavisnosti.
“Ustavni sud BiH nije dio zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast koja, na osnovu Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti i kao takav nije im dužan polagati račune. Samo Ustavni sud BiH može donositi propise i opšte akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom BiH. Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu BiH uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav BiH”, istakli su u Ustavnom sudu BiH, podsjećajući da član Ustavnog suda BiH prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obavezuje da će se u vršenju svoje dužnosti sudije pridržavati Ustava i zakona BiH i da će dužnost sudije vršiti savjesno i nepristrasno.
Očekivano, zaključak NS RS naišao je na negodovanje u Federaciji BiH, ali i međunarodnoj zajednici, odakle ističu da se radi o direktnom udaru na Dejtonski mirovni sporazum i neustavnim zaključcima.
Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, rekao je da Republika Srpska nije ovlaštena da jednostrano uređuje oblasti koje su u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te da zaključci predstavljaju težak oblik protivustavnog djelovanja.
I Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju jednog srpskog sudije u Ustavnom sudu BiH predstavlja još jedan korak ka eskalaciji krize u zemlji, a definitivno je protivna aspiracijama za članstvo u EU.
“Sve ovo što gledamo od prošle godine su koraci koji vode ka eskalaciji”, rekao je Zatler.
Za razliku od međunarodnih zvaničnika i političara iz Federacije BiH, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je da NS RS bira sudiju Ustavnog suda iz Republike Srpske i da ga zato može pozvati da podnese ostavku.
“Ustavni sud BiH pokazao je da nije ustavni, nego je inkvizicijski za Srbe i apsolutno ne zavređuje da sa raspojasanim rušenjem Ustava BiH ima predstavnike Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Adblock test (Why?)