Home Vijesti Predstavljanje višejezične zbirke priča “Biber 05” u Travniku

Predstavljanje višejezične zbirke priča “Biber 05” u Travniku

0

TRAVNIK – Višejezična zbirka kratkih priča sa konkursa “Biber 05” biće predstavljena u prostoru “Ex Ponto” – mjesto susreta Rodna kuća Ive Andrića u Travniku sutra od 19 časova.

“Autorice i autori iz  regiona  razgovarat će o značaju društveno angažovane književnosti i umjetnosti uopšte. U razgovoru će učestvovati autori/ce objavljenih priča sa konkursa ‘Biber 05’: Slađana Nina Perković (Banjaluka), Senad Jusić Čupo (Bugojno), Ante Storić (Šibenik), kao i Davorka Turk (Biber tim, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd), te članica žirija Lejla Kalamujić (Sarajevo). Moderator razgovora će biti Enes Škrgo”, navodi se u saopštenju Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, koji uz Zavičajni muzej Travnik i Bosanski kulturni krug, organizator događaja.
Dalje navode da su zbirke priča koje će biti predstavljene u Travniku, zapravo  plodovi “Biber 05” konkursa za kratke priče na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije.
“Također je riječ o pričama koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratnim pričama , onim pričama  koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima.To su istovremeno i hrabre  priče koje se usuđuju da hodaju u ‘neprijateljskim’ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju,  sigurniju i slobodniju budućnost za sve”, saopšteno je dalje.
Elektronska izdanja svih “Biber” zbirki mogu se naći na stranici https://biber.nenasilje.org/biber-price/  i besplatne su za preuzimanje.

Adblock test (Why?)