Home Vijesti Predstavljena dva romana Predraga Bojinovića iz Doboja

Predstavljena dva romana Predraga Bojinovića iz Doboja

0

PRNJAVOR – U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru održana je promocija romana “Tajkun” i “Teodor” autora Predraga Bojinovića iz Doboja.

Bojinović je izjavio Srni da je “Teodor” roman koji obuhvata oko 200 godina srpske istorije i temelji se na relevantnim istorijskim činjenicama.
“Zadivljujući i tragični životni put jednog čovjeka je osnova romana. On je na neki način personifikacija svih Teodora koji se pojavljuju kroz našu istoriju, ljudi koji nose i stvaraju, a onda budu surovo skrajnuti i kažnjeni za to što su učinili”, kaže autor.
Pored osnovne radnje romana koja je smještena u period od 1804. do 1813. godine roman “Teodor” ima i “skokove” u sve vremenske periode nakon toga, čiji je centralni dio posljednji rat na ovdašnjim prostorima.
“Roman kod čitalaca s jedne strane može iznjedriti pitanja zašto se toliko mrzimo, a tako smo slični, a s druge, ipak, nudi optimizam i nadu u bolju budućnost”, rekao je Bojinović.
Priča romana “Tajkun”, koji je objavljen još 2018. godine, smještena je u današnje društvo opterećeno novim “vrijednostima” – obožavanjem novca, novopečenim bogatim i moćnim osobama.
Bojinović ističe da je u “Tajkunu” namjerno izbjegao da pominje mjesto radnje jer se ona zbog aktuelnosti može zamisliti u bilo kojem gradu Republike Srpske, ali i bivše Jugoslavije.
Moderator sinoćnje promocije u Prnjavoru Brankica Radonjić kaže da je Bojinović kao pisac neobična pojava na domaćem književnom nebu jer sadržajno, stilski i žanrovski odudara od većine domaćih autora.
“Raduje što domaći pisci sve više sa svojim djelima izlaze iz šablona poznatog srpskog realizma i odlaze u žanrove koji možda više podsjećaju na neke druge nacionalne književnosti”, rekla je Radonjićeva.
Na promociji romana učestvovali su i glumci Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” koji su čitali odlomke iz ova dva djela.
Direktor Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić za mart je najavio veliki broj promocija i kulturnih dešavanja u ovoj ustanovi.
Već u utorak, 1. marta, biće upriličeno predavanje o temi “1945 – godina koja se nije završila”, predstavljanje knjiga “Srpska priča” Aleksandra M. Miloševića i “Za partiju i Tita” Nemanje Devića. Dva dana kasnije biće održana promocija dva romana i zbirke poezije Dušanke Kotur Ugrice. /kraj/ts/ljlj/foto
Adblock test (Why?)