Home Vijesti Pretresi u Orašju: Pronađeni dokazi o seksualnoj eksploataciji dječaka

Pretresi u Orašju: Pronađeni dokazi o seksualnoj eksploataciji dječaka

0

ORAŠJE- U pretresu na području Orašja pronađeno je nekoliko migranata i maloljetnih osoba, među kojima su i osumnjičeni za krivično djelo međunarodna trgovina ljudima odnosno seksualnu eksploataciju.

U nastavku akcije sprečavanja međunarodne trgovine ljudima, pretrese su izvršili pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima.
“Prilikom pretresa, pronađen je veći broj mobilnih telefona, hladnog oružja, novac te ostali predmeti koji potiču od izvršenja krvičnog djela, te dokazi da je navedena organizovana skupina na seksualnoj eksploataciji maloljetnih muških osoba dosad zaradila preko 150.000 evra”, navodi se u saopštenju Granične policije.
Maloljetne osobe, zatečene prilikom pretresa, privremeno su smještene u kampu Ušivak do smještanja u sigurnu kuću.
Rad na predmetu se nastavlja pod nadzorom Tužilaštva BiH.
“Tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u okviru obimne istrage koja se provodi u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije kao i krijumčarenja lica, od ranih jutarnjih časova koordinira aktivnosti i pretrese koji se provode na području Orašja i okoline”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Oni dodaju da se aktivnosti odnose na prikupljanje dokaza o počiniocima krivičnih djela trgovine ljudima.
“U ovom predmetu prikupljeni su dokazi da osumnjičena lica iz migrantske populacije, zloupotrebljavajući težak položaj žrtava koje su takođe iz migrantske populacije, a borave na području BiH, vrše zlostavljanje i iskorištavanje žrtava, među kojima ima i maloljetnih lica”, dodaju u saopštenju.
Osumnjičeni počinioci i žrtve su iz migrantske populacije koja boravi u BiH, uglavnom državljani Afganistana i Pakistana.
Adblock test (Why?)