Home Banjaluka Preuranjene prijave građana Banjaluke za legalizaciju

Preuranjene prijave građana Banjaluke za legalizaciju

0

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS saopštilo je danas da su prijave građana Banjaluke koji žele da legaliziju svoje bespravno sagrađene objekte preuranjene.

Kako navode Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata još nije donesen, te da će tek nakon stupanja na snagu ovog zakona, građani u svim gradovima i opštinama moći podnijeti zahtjev za legalizaciju svojih objekata po novim uslovima.

“Ministarstvo će pripremiti jednoobrazni zahtjev, koji će biti identičan za sve lokalne zajednice i koji će omogućiti unošenje podataka o tim objektima u jedinstvenu bazu Republike Srpske”, navode iz ovog ministarstva.

Dodaju da će osnov za legalizaciju biti digitalni ortofoto plan izrađen u 2013. godini, pa će se svi objekti izgrađeni zaključno sa 31. decembrom 2013. godine smatrati legalnim.

Kako objašnjavaju građani koji sada podnesu zahtjeve mogu legalizovati svoje objekte prema Zakonu o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je sada na snazi.

“Takvi zahtjevi se ne mogu odnositi na povoljnija prava koja će biti omogućena i ustanovljena zakonom koji tek treba da bude donesen, te u takvim slučajevima, građani će morati tražiti obustavu postupka i podnositi nove zahtjeve”, navode iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je Ministarstvo pripremilo prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji će se po hitnom postupku naći na dnevnom redu u septembru tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ministarstvo je ovaj prijedlog zakona pripremilo na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i 15 jedinica lokalne samouprave”, zaključuje se u saopštenju resornog ministarstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here