Home Vijesti Priča o neponovljivom umjetniku: “Elvis”, vizuelna i vokalna filmska poslastica

Priča o neponovljivom umjetniku: “Elvis”, vizuelna i vokalna filmska poslastica

0

Od vizionarskog i za nagradu “Oscar” nominovanog reditelja Baza Lurmana i studija “Warner Bros. Pictures” ovog ljeta na velika platna stiže visokobudžetna biografska drama jednostavnog, ali veličanstvenog naziva “Elvis”, u kojoj glavne uloge nose Ostin Batler i oskarovac Tom Henks.

Film istražuje život i muziku neponovljivog Elvisa Prislija, a sve kroz prizmu njegovog komplikovanog odnosa sa zagonetnim menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom. Priča duboko zadire u složenu dinamiku njihovog odnosa koja se proteže kroz 20 godina, od Prislijevog uspona pa sve do vrhunaca njegove slave. U središtu tog putovanja je i odnos s jednom od najznačajnijih i najuticajnijih osoba u Elvisovom životu Prisilom Prisli.
Uz Batlera i Henksa u glavnim ulogama, u filmu se pojavljuje i nagrađivana pozorišna glumica Helen Tomson, koja glumi Elvisovu majku, Ričard Roksburg tumači Elvisovog oca, a Olivija Dejong glumi Prisilu. Uz njih se u filmu pojavljuju i Luk Brejsi u ulozi Prislijevog prijatelja Džerija Šilinga, Nataša Baset kao Elvisova prva djevojka Diksi Lok te Dejvid Venam kao Henk Snou. Kelvin Harison Mlađi glumi BB Kinga, Zavijer Samjuel pojavljuje se u ulozi Skotija Mura, a Kodi Smit Makfi glumi Džimija Rodžersa Snoua.
Elvis je u legendu ušao kao čovjek velikog muzičkog talenta i neosporne harizme. Ukupno je prodao preko milijardu albuma i ploča, više nego ijedan muzičar u istoriji.
Filmska priča će zasigurno karakterizovati specifični stil jer je Baz Lurman, reditelj moderne adaptacije Šekspirovih “Romea i Julije” (1996), romantičnog mjuzikla “Moulin Rouge” (2001), epske, avanturističke drame “Australija” (2008)” te ekranizacije romana F. Skota Ficdžeralda “Veliki Getsbi” (2013), poznat po prepoznatljivoj vizuelnoj estetici, koju je oblikovao njegov interes za pozorište, umjetnost i modu.
“Elvis” je premijerno prikazan 25. maja ove godine na Kanskom filmskom festivalu, nakon čega je dobio uglavnom pozitivne kritike, s izuzetnim pohvalama za glumu mladog Batlera,  a u bioskopskim salama širom BiH pretpremijerno će biti prikazan 22. juna.
Adblock test (Why?)