Home Vijesti Projekat Labena Ventures pruža pristup investicijama od preko 100 miliona evra

Projekat Labena Ventures pruža pristup investicijama od preko 100 miliona evra

0

BANJALUKA – Star Up firmama i istarživačima iz Republike Srpske i Bosne i Hrecegovine u oblastima biotehnologije, farmacije, zdravstva i prehrane imaju priliku učestvovati u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startup akceleratoru u ovom segmentu, čiji je cilj jačanje inovacija i preduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Evrope.

Novi je to projekat Labena grupacije, regionalnog predvodnika u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji, a u sklopu ovog akceleratora startupi i pojedinci dobivaju pristup tvrtkama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona evra.

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovaće u istočnoj i srednjoj Evropi, te će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine, te firme i izvore finansiranja zainteresovane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, univerziteti, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unaprjeđenja prehrane i slično.

„Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi naučne publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore“, izjavio je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u tvrtki Labena. „Fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou“.

Kako bi ostvarili mogućnost sudjelovanja u ovom programu, zainteresirani startupi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. marta na www.labenaventures.com. Od svih pristiglih ideja i projekata posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata. Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina, te vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednosedmičnog bootcampa, a potom zatim slijedi tromjesečna edukacija koja uključuje blisku interakciju s više od 80 sertifikovanih mentora iz cijelog svijeta u različitim područjima poslovanja, finansija, biotehnologije, te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja. U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i financijskim resursima, dok u okviru programa Alumni Growth timovi sudjeluju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više država, uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo čime se otvara prilika za čak 110 milijuna stanovnika u 17 zemalja.

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini.

„Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana te se realiziraju i koriste u praksi – jer mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije, zdravstva i prehrane. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima pomoći i osposobiti sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte, htjeti ih testirati, razviti i komercijalizovati. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Europi, SAD-u i drugdje u svijetu“, istaknuo je Borut Čeh, direktor tvrtke Labena.

„Želimo da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje koje će na kraju njihovog puta zaživjeti i poboljšati kvalitetu života i zdravlja ljudi diljem svijeta.“

Adblock test (Why?)