Home Vijesti Projekcija filma “Učitelj iz Drimkola” u Banskom dvoru

Projekcija filma “Učitelj iz Drimkola” u Banskom dvoru

0

BANJALUKA – Projekcija filma “Učitelj iz Drimkola” autora Boška Milosavljevića i Milana P. Kićevca o Anđelku Krstiću, srpskom zaboravljenom, pa potom i rehabilitovanom književniku, rodoljubu, čovjeku stradalničke sudbine, izuzetne energije i dobre volje i čovjeku koji je ostavio velikog traga, biće održana u Art bioskopu Kulturnog centra Banski dvor u petak s početkom u 19 časova.

Kako je saopšteno iz Bankog dvora, besplatne pozivnice za projekciju mogu se preuzeti na biletarnici ove kulturne ustanove od ponedjeljka od 12 do 18 časova.
“Film ‘Učitelj iz Drimkola’ jedna je neobična priča. To je biografija zaboravljenog književnika, kao i nacionalnog radnika i podvižnika koji je živio u teškim vremenima turske, a kasnije i povremene bugarske okupacije u današnjoj Sjevernoj Makedoniji, koja se u vrijeme njegovog života nazivala i Starom ili Južnom Srbijom”, saopštavaju iz Banskog dvora.
Decenijama se boreći kao učitelj za opismenjavanje srpskog naroda, dodaje se u saopštenju, u tim krajevima bio je hapšen i proganjan, a iza sebe je ostavio i niz izuzetnih pripovjedaka, kao i kultni roman “Trajan” iz 1932. godine, u kome je opisao težak život svojih zemljaka pečalbara, nadničara.

Anđelko Krstić je, inače, romanom “Trajan” naslikao čitav jedan svijet, s bezbroj nijansi i koloritnih likova. Srpska kraljevska akademija 1937. dodijelila mu je nagradu za pripovijetke, a kada je nagrađen roman “Trajan”, Miloš Crnjanski je na svečanosti govorio da je žalosno koliko slabo poznajemo našu književnost.
Tom prilikom o Krstiću oglasio se i veliki Branislav Nušić.
“Ovo priznanje je utoliko lepše što nikada nijedan žiri za književnu nagradu nije bio srećniji u izboru, no ovog puta, kada može s gordošću da istakne jedno svečano i lepo ime. Ime Anđelka Krstića”, svojevremeno je govorio Nušić.
Film o Anđelku Krstiću “Učitelj iz Drimkola” traje oko pola sata, a kroz priču o njemu daje i upečatljivu sliku tog vremena.

“Sam film je urađen u zanimljvom spoju novosnimljenih materijala, razgovora s potomcima, stručnjacima, stvaraocima, arhivskih fotografija, članaka iz stare štampe, dokumenata, kao i nizom izvanrednih crteža koji opisuju vrijeme i atmosferu u kojima je Krstić živio”, navode u Banskom dvoru.
Anđelko Krstić je rođen 1871. godine u Labuništu, kod Struge (današnja Sjeverna Makedonija), a ovaj pripovjedač u knjizi “Sećanja” opisuje svoj mukotrpan, gotovo isposnički život od rane mladosti do Drugog svjetskog rata.
Uprkos tome što je rukopis zaključen 1949. godine, u njemu nema sjećanja na tek minuli rat – možda zbog preteške tragedije koja je pogodila pisca. Preminuo je tri godine kasnije, tamo gdje je i rođen.
Iako je Institut za književnost i umjetnost iz Beograda objavio 2000. godine knjigu “Sećanja” Anđelka Krstića, on je ostao i dalje velika nepoznanica u školama i na fakultetima. Veliki borac za nacionalna prava i srpske škole, u mladosti je nerijetko bivao u turskim zatvorima, ali je uspio u naumu da srpskoj djeci u vrlo teškim uslovima obezbijedi obrazovanje. Tokom većeg dijela života radio je kao učitelj.
Adblock test (Why?)