Home Vijesti Promocija “Sjenohoda” Banjalučanke Danijele Regojević: Aspekt jina suprotstavljen jangu

Promocija “Sjenohoda” Banjalučanke Danijele Regojević: Aspekt jina suprotstavljen jangu

0

Promocija zbirke poezije “Sjenohod” autorke Danijele Regojević trebalo bi da bude održana sutra u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Na promociji će učestvovati Aleksandra Marilović, Aleksa Janković i autorka.
“Sjenohod”, pjesnički prvenac Regojevićeve objavljen je u martu ove godine u “Brankovom kolu” u Novom Sadu, a Nenad Grujičić, jedno od zvučnijih imena moderne srpske književnosti i direktor pjesničke institucije “Brankovo kolo”, u pogovoru zbirke navodi da naziv knjige, “Sjenohod”, otvara brojne asocijacije, prije svega na sjenu kao senzaciju suprotnu svjetlosti, to jest – aspekt jina suprotstavljen jangu.
“‘Sjenohod’ je i sama poezija, disciplina koja pohodi i obigrava sva mesta ovoga sveta. U tako postavljenoj opciji neophodno je preispitivanje i poezije same, metajezika pesme, ali i jezika kao materijala za stvaranje pesništva. Dabome, time se prikazuju i sudbina i pozicija pesnika u svetu, u oskudnim vremenima.
Danijela Regojević ne ostavlja ni tračak sumnje u večnu misiju poezije kao govora bogova. Njena poezija raduje pesnike s iskustvom, pokazuje da se zdenac nadahnuća neprestano obnavlja i podmlađuje. Ona slavi svaki dan u kojem osviće: ‘Jutros sam ustala/ Sa mjesečevom sjenom na usnama,/ I sa šoljicom kafe/ Namignula nebesima/ Znajući da sam se/ Zaista probudila'”, navodi Grujičić.
Dalje navodi da je pjesnički prvenac Regojevićeve svojom zrelošću nadišao samoga sebe, uvjerio nas je da pjesnici nemaju godine te da talenat postoji kao izvorišna tačka samim rođenjem.
“Ovde, dabome, susrećemo i izraženu svest o sopstvenom daru, što je privilegija prve vrste u dobu razbaštinjenja kulture”, pojasnio je Grujičić.
Kako je navedeno, zbirka poezije promovisana je na manifestaciji “Prolećni Brankovi dani 2022”, a povodom 175. godišnjice izlaska prve knjige Branka Radičevića u Beču.
“Iako joj je to tek prva knjiga, ‘Sjenohod’ Danijele Regojević nema predrasude i granice u osvajanju tematsko-motivskih svetova, bili oni socijalni, ljubavni, rodoljubivi ili ma koji drugi. To je izražena snaga talenta koji uvažava svoj intuitivno postavljeni zadatak u maternjem jeziku”, navedeno je tokom promocije.
Danijela Regojević rođena je 6. februara 1998. godine u Banjaluci, gdje je završila engleski jezik na Filološkom fakultetu pri Univerzitetu u Banjaluci. Poezijom se bavi izvjestan period, povremeno je objavljivala svoje stihove u književnim magazinima i na književnim sajtovima, te je bila angažovana na poetskim večerima pri organizaciji Univerziteta u Banjaluci. Živi i stvara u gradu na Vrbasu.

Adblock test (Why?)