Home Banjaluka Promocija zdravog života na evropskoj sedmici mobilnosti u Banjaluci

Promocija zdravog života na evropskoj sedmici mobilnosti u Banjaluci

0

Grad će i ove godine obilježiti Evropsku sedmicu mobilnosti, pridružujući se evropskim gradovima koji na ovaj način ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Tema ovogodišnje manifestacije, koja se obilježava od 16. do 22. septembra, jeste “Bolja povezanost”.

Kako iz Gradske uprave navode, ovogodišnja kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o održivoj mobilnosti, podsticanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, kao i veće upotrebe javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

“Urbana mobilnost jedno je od strateških opredjeljenja grada i u tom pogledu očekuje nas sedmodnevni program u okviru kojeg su predviđene različite aktivnosti, brojne edukativne radionice, promocija biciklističke i pješačke infrastrukture koju smo izgradili u proteklom periodu”, istakla je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, te dodala da se svakako 22. septembra priređuje manifestacija “Dan bez automobila”, kada će biti organizovana i biciklijada.

“Prvi put, na radost sve većeg broja biciklista, nakon deset godina, u gradu su obilježene biciklističke staze i prelazi crvenom bojom, koja je uočljivija i tačno označava površinu kojom biciklisti treba da se kreću”, kazala je ona.

Podsjećamo, upravo s ciljem promovisanja zdravog života i zaštite životne sredine kroz smanjenje upotrebe motornih vozila, tokom prošle godine grad je radio na unapređenju pješačke i biciklističke infrastrukture, postavljeni su parkinzi za bicikle na više lokacija u gradu, a sprovođene su i različite aktivnosti s ciljem popularizacije upotrebe bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here