Home Vijesti Proton Drive desktop aplikacija dostupna za Windows

Proton Drive desktop aplikacija dostupna za Windows

0

Nakon lansiranja mobilne i veb verzije, sada je i na svim uređajima sa Windows operativnim sistemom, dostupna Proton Drive desktop aplikacija.

Švajcarska kompanija koja stoji iza popularnog enkriptovanog mejla i VPN usluga, poslije mobilne i veb verzije, lansirala je i Proton Drive desktop aplikaciju za sve Windows uređaje. Enkriptovano internet cloud skladište obezbjeđuje korisnicima besplatno 1 GB prostora za fajlove, omogućavajući im da na njih ukoliko je potrebno stave i dodatne šifre.
Na ovaj način korisnici koji cijene privatnost na internetu, imaju sve više razloga da odbace “big tech” usluge kao što je Google Drive, kojima bezbjednost podataka nije jača strana.
Tokom faze beta testiranja korisnici su, tvrdi kompanija, na ovaj servis skladištili čak pet puta više fajlova u poređenju sa onima koji su koristili samo mobilnu ili veb verziju platforme, stoga očekuje veliku primjenu sa Windows operativnih sistema.
Predstavnici novog Proton proizvoda ističu da su poslije lansiranja servisa u veb i mobilnoj verziji, znali da moraju da naprave i desktop aplikaciju za Windows, s obzirom na to da taj OS koristi preko 1.4 milijarde korisnika, prenosi “Benchmark”. Na taj način, kažu, desktop Windows aplikacija je korak ka bezbjednijem cloud servisu koji je dostupan većem broju korisnika.
Provajder usluge potvrdio je za “TechRadar” da će desktop aplikacija za MacOS debitovati u beta verziji kroz nekoliko dana, dok će razvoj za Linux operativni sistem početi kasnije tokom godine.
Verzija desktop servisa nudi sinhronizaciju između uređaja kao i enkripciju od kraja do kraja (end-to-end). Proton Drive inače, šifruje fajlove prije nego što ih smjesti u skladište uključujući i sakrivanje metapodataka, tako da čak ni provajder nema pristup fajlovima i njihovim nazivima bez korisničke dozvole.
Uz to, kompanija obećava da nivo bezbjednosti zadržava čak i tokom dijeljenja fajlova sa drugim nalozima koji nisu Proton, a omogućava i dodatnu zaštitu prilikom slanja linka za pristupanje fajlovima na koji se može staviti šifra i datum isteka.
Ovaj servis korisnicima obezbjeđuje da pristupe, uređuju i sačuvaju fajlove čak i kada nisu povezani na internet kao i pregled i povratak istorije promjena za svaku pojedinačnu datoteku.
Kompanija besplatno nudi 1 GB prostora koje korisnici potom mogu nadograditi od 200 GB do 3 TB prostora koji se doplaćuje. Cijene pretplate trenutno se kreću od 4 do 24 evra za pakete koji su u ponudi, sa mogućnošću povraćaja novca u roku od 30 dana.
Adblock test (Why?)