Home Vijesti Prvi zvanični rezultati: Micotakisu pobjeda, imaće 157 mjesta u grčkom parlamentu

Prvi zvanični rezultati: Micotakisu pobjeda, imaće 157 mjesta u grčkom parlamentu

0

ATINA – Nova demokratija pobednik je današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj, pokazali su prvi zvanični rezultati, a glasači su lideru stranke Kirjakosu Micotakisu dali novi četvorogodišnji mandat na mjestu premijera, javlja Rojters.

Na osnovu četvrtine prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija vodila je sa 40,5 odsto glasova, pokazali su podaci ministarstva policije, dok je, kako navodi britanska agencija, poslije 60 odsto izbrojanih glasova, velika vjerovatnoća da će Micotakis imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mesta.
To je za 20 odsto više od drugoplasirane partije Siriza, radikalne ljevice, koja je pobijedila na izborima 2015. godine i vodila zemlju do 2019. godine, kada je izgubila od Nove demokratije.
“Ovo je, očigledno, ubjedljiv poraz”, rekao je za TV Skai Euklid Cakalotos, koji je bio ministar finansija tokom administracije Sirize.
Nedjeljno glasanje je drugo veliko u prethodnih pet nedjelja, pošto na izborima 21. maja, pod drugim izbornim sistemom, niko nije uspio da dobije većinu u parlamentu od 300 poslanika.
Međutim, po sadašnjem izbornim sistemom, najbolje rangirana partija na osnovu glasaova dobije bonus mjesta, od 20 do 50, zavisno od rezultata.
Adblock test (Why?)