Home Vijesti Radnici BHRT-a žrtve neriješenih odnosa unutar BiH

Radnici BHRT-a žrtve neriješenih odnosa unutar BiH

0

BANJALUKA – Zbog neriješenih odnosa u BiH, posebno između javnih emitera, i zbog toga što BHRT ne može da isplati plate i izmiri poreske obaveze, oko 800 radnika te medijske kuće moglo bi izgubiti posao, čime bi bila ugrožena egzistencija njihovih porodica.

Problem je nastao u raspodjeli novca od prikupljanja RTV takse, a Radio-televizija RS je putem presude Okružnog privrednog suda u Banjaluci od prošlog mjeseca dobila za pravo da ne plati dio prikupljen od pretplate na teritoriji RS koji, po zakonu, pripada državnom emiteru.
Tokom godina sporni iznos je dosegao više od 60 miliona maraka, a BHRT tvrdi da zbog uskraćenog novca ne mogu da isplate plate svojim radnicima, proizvedu program i izmire obaveze prema državi.
Sve je kulminiralo 23. marta, kada je Poreska uprava FBiH blokirala račun BHRT-a zbog neizmirenog poreskog duga od 19 miliona maraka.  Tim povodom, protestovali su i radnici te medijske kuće, koji su nezadovoljni činjenicom da političari za sve ove godine nisu mogli naći rješenje. 
Nezadovoljstvo situacijom u BHRT-u i oko njega dolazi od pojedinaca iz oba entiteta, a optužbe se kreću od diskriminacije prema radnicima srpske nacionalnosti, pa do toga da ta kuća ima pristrasnu uređivačku politiku. 
Štetu od svega ovog najviše trpe novinari BHRT-a, koji samo žele da rade svoj posao profesionalno, i gledaoci, jer bi mogli ostati bez ovog medijskog programa. 
Juče se oglasio i Upravni odbor BHRT-a i pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH i Savjet ministara BiH da isplate dugovanja.
“BHRT je uvijek bio glas razuma, profesionalizma i neovisnosti. Uključimo se, reagirajmo i pomozimo da to i ostane. Upravni odbor BHRT-a otvoren je za suradnju i dogovor kako bi se kriza što prije riješila”, rekli su oni i dodali da čekaju rezultat sjednice Predstavničkog doma FBiH, na kojoj očekuju da račun BHRT-a bude odblokiran. 
Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, kaže za “Nezavisne” da je situacija u toj medijskoj kući kritična. 
“Ako ne nađemo neko brzo rješenje za deblokadu, BHRT će silom prilika morati da prestane s radom, što će imati nesagledive posljedice ne samo po BHRT, nego i po sve one koji koriste naše usluge”, rekao je on. 
Dodao je da ohrabruje da je reakcija javnosti pozitivna i da većina građana poziva na spasavanje Javnog servisa. 
“Podršku dobijamo i od međunarodne zajednice, udruženja novinara i među kolegama iz svih medija. Reakcije političara su različite. Na području FBiH svi politički subjekti daju podršku pronalasku rješenja, dok je iz RS, koliko znam, jedina reakcija došla od predsjednika SNSD-a, koji je izjavio da BHRT treba ugasiti”, kaže on.
Rajko Radovanović, član Upravnog odbora BHRT-a, u kratkoj izjavi za “Nezavisne” je rekao da je rješenje problema u kojem se ta televizijska kuća nalazi lako, ako se poštuje zakon. 
“Dovoljno je da počnu da se poštuju zakoni i sve će biti u redu. Situacija je potpuno jasna. Treba da se poštuju zakoni i da se taksa plaća onako kako to zakon predviđa”, rekao je on. 
U međuvremenu, i predstavnici međunarodne zajednice pozivaju da se hitno pronađe rješenje za spas ove medijske kuće. U Delegaciji EU za “Nezavisne” kažu da je ovo pitanje jedno od ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o kandidaturi BiH za članstvo u EU. 
“Trenutna kriza na javnoj televiziji pokazuje da se BiH ne bavi ključnim prioritetom br. 12 iz Mišljenja, koji se tiče obezbjeđivanja finansijske održivosti sistema javne radio-difuzije. Sveobuhvatna ocjena stanja spremnosti BiH da napreduje na putu ka EU data je u izvještaju o BiH, koji je objavljen prošle godine”, kažu oni za “Nezavisne”.
Podsjetili su na pismo koje su Johan Zatler, šef Delegacije EU, Kristijan Šmit, visoki predstavnik, Katlin Kavalek, šefica bh. misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Metju Fild, ambasador Velike Britanije, i Majkl Marfi, ambasador SAD, uputili, u kojem su naglasili da su spremni i pomoći kako bi se prevazišla kriza.
“Blokiranje bankovnih računa Javnog RTV servisa je zabrinjavajući događaj koji odražava dužu nefunkcionalnost unutar sistema javnog emitovanja. Sistem javnog emitovanja igra glavnu ulogu u osiguravanju da javnost dobije širok spektar raznovrsnih programa, uključujući vijesti, programe o obrazovanju, kulturi te zabavne programe”, kažu oni. 
Iako  još niko ne zna kako će završiti priča o ovoj medijskoj kući, većina se slaže da je nedopustivo da dođe do njenog gašenja i smatra da se rješenje mora pronaći. 
Usvojena Rezolucija o BHRT-u
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je usvojio Rezoluciju o BHRT-u.
Ovu inicijativu su predložili zastupnica SBB-a Sanela Prašović Gadžo i zastupnik SDP-a Irfan Čengić. 
“Rezolucija se odnosi na to da dajemo smjernice Poreskoj upravi da odblokira transakcijske račune BHRT-a. Pozivam vas da ovaj dom ne bude saučesnik rušenja BHRT-a svojim neradom”, rekla je Prašović Gadžo.
Rekla je da postoji prostor da se pomogne konkretno da bi se odblokirali računi i da se napravi prvi korak u normalnom funkcionisanju BHRT-a.
“Važna je ova kuća i zbog 870 radnika, 870 porodica, koji su mene kontaktirali otkad je nastala ova situacija. To su vrijedni ljudi, koji nisu ničim zaslužili da se nađu u ovakvoj situaciji”, dodala je Prašović Gadžo.
Irfan Čengić je kazao da je ključni dio preporuka Poreskoj upravi da bi se odblokirali računi. (Agencije)
Adblock test (Why?)