Home Vijesti Razumijevanje pušača je osnova smanjenja štete od pušenja

Razumijevanje pušača je osnova smanjenja štete od pušenja

0

Električna vozila danas, kao i njihovi dizel-prethodnici, prevoze osobe od tačke A do tačke B, ali sa značajno manjom emisijom štetnih gasova. To znači da služe istoj svrsi, ali sa mnogo manjim rizikom. Ovo je praktičan primjer primjene koncepta smanjenja štetnosti u svakodnevnom životu.

Smanjenje štetnosti djeluje na isti način i kad je riječ o duhanu i naziva se smanjenje štetnosti od pušenja. Kao što je emisija štetnih gasova fosilnih goriva dugo godina „gorući“ problem s kojim se planeta suočava, tako je i sagorijevanje duhana veliki razlog za brigu.
Koncept smanjenje štete od pušenja odnosi se na strategije osmišljene za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih s pušenjem, ali koje mogu uključivati daljnju upotrebu nikotina ili bezdimnih uređaja.
Dobro je poznata činjenica da ljudi puše kako bi dobili nikotin, no sagorijevanje duhana jedan je od najštetnijih načina da se to postigne. Kada se zapali, cigareta otpušta nikotin zajedno sa dimom koji sadrži brojne materije. Te materije sadrže toksikante koji štete i pušaču i ljudima u njegovoj okolini.
Strategija smanjenja štetnosti od pušenja zagovara zdraviju budućnost tako što odraslim pušačima koji ne žele da se odreknu duhana i nikotina u potpunosti savjetuje prelazak na manje štetne alternative koje eliminišu sagorijevanje poput uređaja zasnovanih na tehnologiji zagrijavanja duhana.
Nažalost, uslijed nedostatka informacija i razumijevanja, strategije smanjenja štetnosti od pušenja često nailaze na zid. I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u vezi ovih alternativa, nauka je ipak nepodijeljena, i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim uređajima i ukoliko u potpunosti pređete na njih.
Adblock test (Why?)