Home Vijesti Referendum u Uzbekistanu: Sadašnji predsjednik bi mogao ostati na vlasti do 2040.

Referendum u Uzbekistanu: Sadašnji predsjednik bi mogao ostati na vlasti do 2040.

0

TAŠKENT – Građani Uzbekistana glasaju danas o ustavnim amandmanima koji obećavaju veću socijalnu zaštitu u zamjenu za poništavanje broja mandata predsjednika Šavkata Mirzijojeva na nulu, što bi mu moglo omogućiti da ostane na vlasti do 2040. godine.

Mirzijojev (65) u zemlji i inostranstvu ima ugled liberalnog reformiste jer je napustio izolacionističku politiku prethodnog rukovodstva i pristup policijske države.
Iako zapadni partneri Taškenta vjerovatno neće odobriti pokušaj proširenja predsjedničkih ovlaštenja, Uzbekistan malo rizikuje s obzirom na to da Zapad traži podršku od svih bivših sovjetskih republika u svojim naporima da izoluje Rusiju zbog njenog rata u Ukrajini.
Iako trenutna i predložena nova verzija Ustava ograničavaju uzastopne predsjedničke mandate na dva, zvaničnici su rekli da će, ako revidirani Ustav bude usvojen, broj mandata Mirzijojeva biti resetovan na nulu.
Reforma, takođe, produžava predsjednički mandat sa pet na sedam godina, što bi u teoriji moglo da omogući Mirzijojevu da ostane na čelu zemlje od 35 miliona ljudi do 2040. godine.
Istovremeno, paket amandmana proglašava Uzbekistan “socijalnom državom” sa povećanim socijalnim obavezama i dozvoljava vlasništvo nad zemljom koja nije za poljoprivredu, prenosi Srna.

Adblock test (Why?)