Home Vijesti Regionalni mediji: Pokušaj Dodika da prebaci državnu imovinu na entitet kako bi...

Regionalni mediji: Pokušaj Dodika da prebaci državnu imovinu na entitet kako bi se spasio od bankrota

0

Rathfelder smatra da Dodik od tada pokušava da rezolucijama u Narodnoj skupštini RS “kreira činjenice” i da svoju politiku “legalizuje”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik “ovih dana radi ono što najbolje radi: provocira”, a pozadina njegovih kontroverznih izjava je ovaj put spor oko državne imovine, navodi njemački list Die Tageszeitung.

Dopisnik Erich Rathfelder smatra da je u pitanju pokušaj Dodika da prebaci državnu imovinu na entitet kako bi Republiku Srpsku spasio od bankrota, prenosi N1.

Rathfelder za TAZ prenosi Dodikove izjave od prošlog vikenda, kada je predsjednik RS izjavio da će se entitet ujediniti sa Srbijom.

Međutim, analiza se mnogo više fokusira na drugu Dodikovu izjavu, s obzirom da je on rekao da bi policija Republike Srpske mogla da vrši graničnu kontrolu na entitetskoj liniji razgraničenja.

Pozadina ove mjere je, prema Rathfelderu, sporno pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini. On navodi da Dodik želi da ta imovina pređe u vlasništvo entiteta “jer Republika Srpska zapravo bankrotirala zbog Dodikove katastrofalne ekonomske politike”.

“Trik kojim se poslužio, a to je da založi državnu imovinu kako bi izdao obveznice, on je uspio da privoli banke i strane investitore da te obveznice i potpišu. Međutim taj je trik raskrinkan kada su Ustavni sud Bosne i Hercegovine i strani eksperti takvu politiku označili kao nelegalnu i protivnu Dejtonskom sporazumu. U skladu s tim, državna imovina ostaje “zajednička” državna imovina Bosne i Hercegovine a ne srpskog entiteta”, piše on.

Rathfelder smatra da Dodik od tada pokušava da rezolucijama u Narodnoj skupštini RS “kreira činjenice” i da svoju politiku “legalizuje”.

“Prijetnja spajanjem entiteta sa Srbijom vjerovatno ima za cilj da zastraši Ustavni sud i međunarodne institucije i otvori perspektivu za investitore”, piše on.

Upozorava da je Dodik u tome i “djelimično uspješan”, navodeći da se “međunarodne institucije, poput Ureda visokog predstavnika, tome više ne suprotstavljaju s potrebnom oštrinom”.

“Neke ambasade, poput one Mađarske i u ovom slučaju Austrije, čak su pokazale razumijevanje za Dodika i njegovu imovinsku politiku. To ga je ojačalo u njegovim postupcima”, podcrtao je.

Međutim, upozorava da je situaciju znatno pogoršala Dodikova izjava da bi poslao policiju RS na liniju razgraničenja kako bi zaštitila “imovinu” entiteta.

“Ukoliko bi se srpska policija pojavila tamo i postavila granicu, zaista bi postojao pravi rizik od oružanog sukoba”, smatra on.

Na kraju navodi da je ministar odbrane BiH Zukan Helez upozorio vlasti entiteta da bi takav pokušaj značio i “kraj Republike Srpske”.

Rathfelder smatra da bi u ovom slučaju policajci RS-a mogli da postanu “glineni golubovi”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here