Home Biznis Rekordan broj turista u TK: Zabilježene posjete iz cijelog svijeta, smještajni kapaciteti...

Rekordan broj turista u TK: Zabilježene posjete iz cijelog svijeta, smještajni kapaciteti popunjeni

0

U Tuzli je ove godine oboren rekord broja turista. Zabilježene su posjete iz cijelog svijeta, a smještajni kapaciteti su od početka sezone popunjeni.

U Tuzli je prije pojave pandemije, 2019. godina bila rekordna po turističkom prometu. Za samo šest mjeseci ove godine taj rekord je oboren i broj noćenja povećan za 30 posto. Tome najviše doprinose kapaciteti tuzlanskog aerodroma, navode iz Turističke zajednice, a bilježe se posjete iz cijele Evrope, Danske, Norveške…

“Zabilježene su posjete iz gotovo svih krajeva svijeta, dakle, iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, zemalja Bliskog Istoka, Australije, Novog Zelanda i mnogih drugih“, tvrdi Irma Nišić iz Turističke zajednice grada Tuzla.

Razlog rekordnom broju posjeta ove sezone nesumnjivo su Panonska jezera u Tuzli, specifična po tome što su smještena u samom jezgru grada.

“Juni je bio jako loš, preko 20 dana je padala kiša, ali je zato juli bio rekordan. Preko 163.000 posjeta smo realizovali u tom periodu. Sa svih strana su nam došli gosti u grad. Organizovane posjete iz Hrvatske, Srbije… Naša dijaspora, naši građani, rasuti po cijelom svijetu, došli su u Tuzlu“, kazao je Maid Porobić, direktor JKP “Pannonica” Tuzla.

Od početka sezone tuzlanska jezera je posjetilo ukupno 205.000 osoba. Nezaobilazna atrakcija u Tuzli je i turistički vozić koji omogućava posjetiocima svih generacija da upoznaju znamenitosti grada.

“On je ove godine jako dobro posjećen, popunjen. Njegovo radno vrijeme je svaki radni dan od utorka do nedjelje“, objašnjava Nedžad Malikić, direktor JKP “Saobraćaj i komunikacije” Tuzla.

Vozić kreće sa Trga slobode i saobraća do Panonskih jezera.

“Ono što Tuzlu karakteriše je i mnoštvo projekata i manifestacija, kako domaćeg tako i regionalnog karaktera, pa samim tim privlače i nove strukture turista“, dodala je Nišić.

U odnosu na rekordnu 2019. godinu, povećano i prosječno zadržavanje turista i iznosi dva do tri dana, a smještajni kapaciteti i u svim privatnim objektima su popunjeni cijelu sezonu.

(
)

Adblock test (Why?)