Home Vijesti Rekordno opterećenje elektromreže u Kini zbog ekstremnih vrućina

Rekordno opterećenje elektromreže u Kini zbog ekstremnih vrućina

0

PEKING – Maksimalno opterećenje elektromreže u Kini dostiglo je u utorak rekordnih 1,22 milijarde kilovata usljed naglog skoka temperature vazduha ove nedjelje, saopštio je danas državni planer.

Proizvodnja električne energije dostigla je 27,854 milijardi kilovat-časova istog dana, rekao je na brifingu za novinare Li Junking, direktor Operativnog biroa u Nacionalnoj komisiji za razvoj i reformu, piše Rojters, prenosi Tanjug
Nekoliko gradova je u utorak oborilo rekorde s visokim temperaturama, pri čemu su ekstremne vrućine i na drugoj strani uporne obilne kiše napravile pustoš, a prognostičari očekuju da će ekstremni vremenski uslovi potrajati danima.
Državni planer ulaže sve napore da obezbijedi snabdijevanje električnom energijom tokom perioda lletnog špica potražnje, i za sada je situacija stabilna, dodao je Li.
Predviđa se da će ukupna kineska potražnja za električnom energijom rasti 2022. godine mnogo sporije nego u normalnim godinama, zbog karantina i ograničenja kretanja tokom epidemije kovid-19.
Snažan rast proizvodnje hidroelektrana u Kini ove godine, podstaknut rekordnim padavinama, takođe pomaže najvećem svjetskom potrošaču električne energije da spriječi nestašice struje i smanji potrošnju uglja.
Manja domaća proizvodnja uglja i pad proizvodnje hidroenergije doveli su prošle godine do višenedjeljne krize električne energije koja je pogodila proizvodnju u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta.
Li je naveo da državni planer apeluje na regione uglja da povećaju proizvodnju gdje je to moguće, a elektrane trenutno imaju 170 miliona tona uglja na zalihama, što je za skoro 60 miliona tona više u odnosu na isti period prošle godine i dovoljno za 26 dana potrošnje.
Adblock test (Why?)