Home Vijesti Rusija prijeti, vi nama embargo na naftu, mi zavrćemo plin

Rusija prijeti, vi nama embargo na naftu, mi zavrćemo plin

0

Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva i zaprijetila zatvaranjem gasovoda Sjeverni tok 1.

“Sasvim je jasno da će odbijanje kupovine ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište”, rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak.

“Nagli skok cijena mogao bi biti nepredvidljiv i dosegnuti 300 dolara za barel, pa i više”, rekao je, prenose ruske novinske agencije.

Kada je Moskva priznala nezavisnost teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

“S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku gasa putem gasovoda Sjeverni tok 1” kojim ruski plin stiže u Evropu i koji je trenutno pun “100 posto”, rekao je Novak.

“No zasad nismo donijeli takvu odluku (…) Premda nas evropski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama”, istakao je.

Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na evropsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora.

“Za to će trebati više godina i biće skuplje za evropske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija”, upozorio je.

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju okoponoći po srednjoevropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda od 147.50 dolara koji je dosegnula 2008., prenosi Hina.

(Agencije  Foto:Agencije)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here