Home Vijesti Ruska ambasada: Američka podrška nalogu za hapšenje Putina je šizofrena

Ruska ambasada: Američka podrška nalogu za hapšenje Putina je šizofrena

0

VAŠINGTON – Podrška SAD odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina “podsjeća na sporu šizofreniju”, saopštila je ruska Ambasada u SAD.

MKS je juče izdao nalog za hapšenje Putina, kao i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne “protivpravne deportacije” ukrajinske djece u Rusiju. Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je da je nalog za hapšenje “opravdan”.
“Dopuštajući neprihvatljive opaske o ruskom lideru, američke vlasti namjerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu. Štaviše, u pokušaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD, čak, preduzimaju odvratne mjere. Na primjer, ekonomske sankcije bez presedana koje su nametnute rukovodstvu Suda, uključujući bivšeg tužioca Fatua Bensudu, koji je pokrenuo istragu o zločinima SAD u Avganistanu. O kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti možemo da govorimo?”, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije.
Iz Ambasade ističu da Vašington podržava “pravnu bahanaliju bez presedana” koju je pokrenuo MKS s ciljem zaštite sopstvenih geopolitičkih interesa, uprkos tome što ni SAD, ni Rusija ne priznaju nadležnost suda, prenio je “Sputnjik”.
“Takva pozicija podsjeća na tromu šizofreniju. Danas su svi američki zvaničnici uglas ponovili da SAD ne priznaju MKS. Međutim, strateški interes je da se Rusija što više nervira”, saopšteno je iz ruske Ambasade.
Rusija sve dokumente Međunarodnog krivičnog suda smatra ništavnim i nezakonitim, izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja.
“Ova pristrasna, politizovana, nekompetentna međunarodna sudska instanca još jednom je dokazala svoju inferiornost. Međunarodni krivični sud je marioneta u rukama kolektivnog Zapada, koja je uvijek spremna da izvrši pseudo-pravdu po nalogu”, ocijenio je Nebenzja.
On je naglasio da je posebno cinično to što su pravno nevažeće odluke objavljene uoči dvadeset godina od nezakonite invazije SAD na Irak, gdje je Međunarodni krivični sud imao jurisdikciju, ali nije preduzeo ništa kako bi odgovorne priveo pravdi.
Nebenzja je podsjetio da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i da taj sud nema jurisdikciju nad Rusijom i njenim građanima.
Diplomata je zaključio da je Međunarodni krivični sud “definitivno krenuo putem samolikvidacije, a prije svega kada je u pitanju njegov autoritet”, prenosi Srna.
Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, prethodno je izdalo naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ombudsmana za djecu Marije Lavov-Belove.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.
Adblock test (Why?)