Home Svijet SAD šalju Patriot sisteme u Poljsku kao pojačanje

SAD šalju Patriot sisteme u Poljsku kao pojačanje

0

SAD šalju dvije raketne baterije “Patriot” u Poljsku kao “odbrambeno raspoređivanje“, koje bi se suprotstavilo svakoj potencijalnoj pretnji NATO saveznicima tokom ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je portparol Evropske komande američke vojske (EUCOM).

“Po uputstvu ministra odbrane i na poziv naših poljskih saveznika, general Volters, komandant evropske komande, naredio je američkoj vojsci u Evropi i Africi da prebace dvije baterije ‘Patriot’ u Poljsku“, naveo je kapetan Adam Miler, portparol EUCOM u saopštenju, prenosi CNN.

Ovo je razborita mjera zaštite snaga kao podrška našoj posvećenosti članu pet i ni na koji način neće podržati bilo kakve ofanzivne operacije. Svaki korak koji preduzmemo ima za cilj da odvrati agresiju i uvjeri naše saveznike, navodi se u saopštenju, pozivajući se na princip da je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice.

“Patriot” raketni sistemi protivvazdušne odbrane su namijenjeni suprotstavljanu i uništavanju balističkih raketa kratkog dometa, modernih aviona i krstarećih raketa, navodi CNN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here