Home Vijesti “SAD vjeruju da će Srbija stati rame uz rame sa EU”

“SAD vjeruju da će Srbija stati rame uz rame sa EU”

0

VAŠINGTON – SAD vjeruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona, saopštio je portpatol Stejt departmenta.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike o tome kakvu reakciju SAD očekuju od Srbije kada je riječ o tome da je Rusija priznala dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, kao i da li bi Beograd trebalo da uskladi stavove sa Zapadom, između ostalog i u pogledu sankcija, neimenovani portparol Stejt departmenta naveo je da “Vašington pozdravlja nedavnu izjavu predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića da Srbija razumije značaj poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine”.
On je kazao da SAD ulažu ogromne napore da pronađu diplomatsko rješenje.
“Ako Rusija zaista želi da pregovorima dođe do rješenja, kao što tvrdi, postoji put za to”, rekao je portparol Stejt departmenta.
Prethodno je sinoć portparol EU Peter Stano rekao da će EU reagovati sankcijama na, kako tvrdi, rusko kršenje međunarodnog prava i poručio da od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, a to se odnosi i na Srbiju.
Kriza između Rusija i Zapada, koja traje nekoliko mjeseci, dodatno je eskalirala kada je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao nezavisnost samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, što je izazvalo burne reakcije zapadnih saveznika i uvođenje novog seta sankcija Rusiji, uključujući i zaustavljanje projekta Severni tok dva – koji je pokrenula ruska državna gasna kompanija Gasprom.
Adblock test (Why?)